Les plages d’Agnès (2008)

Regie: Agnès Varda | 110 minuten | biografie, documentaire | Acteurs: Agnès Varda, André Lubrano, Blaise Fournier, Vincent Fournier, Andrée Vilar, Stéphane Vilar, Christophe Vilar, Rosalie Varda, Mathieu Demy, Christophe Vallaux, Mireille Henrio, Didier Rouget, Anne-Laure Manceau, Gérard Ayres, Jim McBride

Agnès Varda wordt beschouwd als de grootmoeder van de filmstroming La Nouvelle Vague. Zij heeft een indrukwekkend aantal films gemaakt waaronder echte parels als ‘Les glaneurs et la glaneuse’ en ‘Sans toit ni loi’, maar ook een oud meesterwerk als ‘Cléo de 5 à 7′ mag niet onvermeld blijven. Nu Agnès inmiddels 81 is, heeft zij zich gewaagd aan een autobiografie.

Liefhebbers van cinema kunnen nu kennis nemen van niet alleen de interessante persoonlijkheid Agnès Varda, maar ook van Agnès de cineaste en fotografe en haar veelal magnifieke werk. Deze autobiografie is een juweeltje waarin zij met de nodige zelfspot en de humor terugblikt. Geen moment is zij in de valkuil gestapt van de zelfgenoegzame grande dame die wel even laat weten hoe goed zij is. Het aantrekkelijke extra van deze film is dat je eigenlijk vooraf niets van haar werk hoeft te weten, maar dat je dankzij deze film in één keer veel over haar, haar werk, visie en werkwijze te weten bent gekomen.

Agnès’ film begint aan haar geliefde stranden. Zij komt oorspronkelijk uit Brussel, maar reisde met haar familie elk jaar weer naar de stranden, waar ze de vakantie doorbracht. Die liefde voor de stranden en het water is de basis voor het creatieve proces in deze film en komt op vele momenten in diverse vormen terug. Aan dat strand toont zij ons direct al haar creativiteit en vakbekwaamheid door een fraai cinematografisch stukje neer te zetten met behulp van spiegels en het effect daarvan op beeldweergave.

Als zij twaalf is vlucht de familie naar Zuid Frankrijk voor de naderende oorlog. In Frankrijk komt zij via de fotografie later in de wereld van de cinema terecht. Agnès Varda is dus niet alleen cineaste, zij is ook een begaafd fotografe die in vele landen heeft gewerkt. Daar vinden we magnifieke opnamen van terug. ‘Les plages d’Agnès’ is een fraaie mengeling van een persoonlijk verhaal, gemengd met stukken uit haar films, die op speelse en soms ludieke wijze in deze autobiografie worden ingepast. Daarnaast zien wij fraaie vroege opnamen terug van films met Gérard Depardieu, Philippe Noiret, Catherine Deneuve, Michel Piccoli en andere grootheden. Alleen al die opnamen en haar begeleidende persoonlijke commentaren en kanttekeningen zijn een klein feestje op zich.

De film is tevens een liefdevolle hommage aan haar overleden partner Jacques Demy, bekend van de klassieker ‘Les parapluies de Cherbourg’. Deze dame zit ondanks haar gevorderde leeftijd nog boordevol energie en speelt met haar kleine gestalte een sublieme hoofdrol in haar eigen film. Een autobiografie, die veel meer is dan een documentaire, en die een fraaie mengeling is van een documentaire gerichte opzet, aangevuld met persoonlijke herinneringen, anekdotes, nieuw gemaakte opnamen en soms ontboezemingen over trieste persoonlijke gebeurtenissen. Agnès Varda nam zelf de eindmontage voor haar rekening en laat daarin nog eens vakkundig zien hoe cinema gemaakt kan worden.

‘Les plages d’Agnès’ is klein en intiem, maar bovenal een juweeltje. Voer voor cinefielen, om niet te spreken van een feestmaal.

Rob Veerman

Waardering: 4

Bioscooprelease: 18 juni 2009