Liever verliefd (2003)

Regie: Pim van Hoeve | 87 minuten | komedie, romantiek | Acteurs: Miryanna van Reeden, Chris Zegers, Romijn Conen, Elle van Rijn, Michael Pas, Wendy van Dijk, Sjoukje Hooymaayer, Ina van Faassen, Cyrille Carreon, Ruben Lürsen, Martijn Fischer, Lisa Portengen, Ids van der Krieken, Tobias Lasschuit, Anne Evers, Rob Malash

Het welbekende verhaal van een romantische komedie. Een jonge, mooie vrouw heeft weinig geluk in de liefde. Ze ziet het niet meer zitten en besluit niet meer te daten. Maar wat doet ze als ze uiteindelijk toch de ware tegen het lijf loopt? Of in dit geval; twee ware liefdes tegenkomt? Dan zet ze haar voornemens overboord en wordt hopeloos verliefd, maar eindigt dit uiteindelijk hetzelfde als haar vorige mislukte relaties of wordt het een happy end?

Anna (Miryanna van Reeden) werkt bij een vrouwenblad waar ze interviews doet met mensen die naakt in het blad komen te staan. Op weg naar haar werk komt ze in contact met bouwvakker Rob, oftewel Chris Zegers. Natuurlijk valt ze als een blok voor zijn knappe uiterlijk en ze verbreekt meteen haar voornemen om niet meer te daten met mannen door een afspraak met hem te maken. Maar wat gebeurt er vervolgens? Anna ontmoet op een avond nóg een leuke man, Sander (Romijn Conen) Deze man is misschien minder aantrekkelijk dan Rob maar ook hij doet Anna’s hart smelten. Anna is vastbesloten om niet verliefd te worden op één van deze mannen, laat staan op allebei. Haar voornemen om gewoon wat lol te maken zonder gevoelens te krijgen lijkt ze vol te houden. Ze maakt stiekeme afspraken met beiden mannen, die bovendien elkaars beste vriend en huisgenoot zijn. Maar uiteindelijk loopt het natuurlijk allemaal mis, krijgt ze gevoelens voor beiden mannen en wordt zij gedwongen een keuze te maken. Of wordt deze keuze misschien al voor haar gemaakt?

Natuurlijk komt er zoals het bij Nederlandse films een gewoonte is, veel naakt voor in deze film. Dit is in dit geval wel goed verwerkt in het verhaal omdat het nou eenmaal Anna’s werk is om naakt poserende mensen te interviewen.

Regisseur Pim van Hoeve heeft het eerste en grote deel van de film leuk neergezet met een verhaal waar iedere vrouw misschien wel van droomt; de keuze uit twee leuke mannen die beiden stapelverliefd op je zijn. De subtiele vorm van humor die erin is gebracht is ook goed gedoseerd. Meer romantiek, minder humor. Vooral de scene waarin Anna als een echte voetballer het shirt omhoog trekt en in haar bh over het plein rent en uiteindelijk natuurlijk ten val komt is erg leuk. Gelukkig worden zulke stuntelige momenten van Anna die als basis dienen voor het komische effect in deze film bijna nergens flauw. De regisseur gaat na zo’n moment meteen over op de romantische kant. Behalve bij één van de laatste scènes van de film. Hier slaat het verhaal om en gaat de film bergafwaarts. Anna zit met beide mannen in hetzelfde restaurant en probeert om haar tijd te verdelen tussen de twee. Als ze dan ook nog eens twee huwelijksaanzoeken krijgt wordt het verwisselen van de ringen toch wel erg lastig en loopt alles mis. Deze scène loopt al een beetje naar het einde toe dat we hier even in het midden zullen laten. Het lijkt alsof het einde van de film een beetje is afgeraffeld. Na het zien van de slotscène bekruipt je het vervelende gevoel dat de regisseur je anderhalf uur lang voor de gek heeft gehouden door je te laten kijken naar een romantische komedie die uiteindelijk niet afloopt zoals je verwacht en hoopt dat ie af zal lopen.

Voor een Nederlandse film is deze film aardig gelukt. Een simpel filmpje dat leuk is om tussendoor te kijken met een groep vrienden. Het heeft alle typische kenmerken van een romantische komedie met knappe acteurs, een simpel verhaal en vooral veel liefde en romantiek. Toch laat het teleurstellende einde van de film een vreemd gevoel achter. Jammer want alle ingrediënten waren verder aanwezig om hier een echt goede (Nederlandse) romantische film van te maken.

Eveliene Sanders

Waardering: 3

Bioscooprelease: 13 maart 2003