Logan (2017)

Recensie Logan CinemagazineRegie: James Mangold | 137 minuten | actie, drama, science fiction, thriller | Acteurs: Hugh Jackman, Patrick Stewart, Dafne Keen, Boyd Holbrook, Stephen Merchant, Elizabeth Rodriguez, Richard E. Grant, Eriq La Salle, Elise Neal, Quincy Fouse, Al Coronel, Frank Gallegos, Anthony Escobar, Reynaldo Gallegos, Krzysztof Soszynski, Stephen Dunlevy

Na een drietal ‘X-Men’ films besloot men om de oorsprong van de mutanten uit te diepen. In 2009 was Wolverine als eerste aan de beurt, met ‘X-Men Origins: Wolverine’. De film van Gavin Hood werd geen doorslaand succes, maar regisseur James Mangold werd van stal gehaald en mocht wat jaren later ook een poging wagen met ‘The Wolverine’ (2013). Ook deze film was niet meer dan gemiddeld. Mangold liet het er echter niet bij zitten en kwam terug voor ‘Logan’ (2017). Een emotioneel drama over een oude versleten superheld die wordt gedwongen om één laatste keer de klauwen uit de mouwen te steken. Het titelpersonage moet een jong meisje onder zijn hoede nemen terwijl hij haar uit handen van een privéleger probeert te houden. Dat zie je ook niet iedere dag.

Het feit dat de held in kwestie nu eens niet de gehele wereld hoeft te redden zorgt er al gelijk voor dat ‘Logan’ voor een frisse wind in het superheldengenre zorgt. Het verhaal is te allen tijde kleiner van schaal en dat zorgt ervoor dat ‘Logan’ zeer persoonlijk blijft. Het is daarmee bijna een directe tegenhanger van de veelal optimistische films van Marvel Studios, ‘Logan’ is grimmig zonder de kijker hier iedere minuut aan te herinneren. Er is zeker ruimte voor een grappige dialoog hier en daar, maar wanneer Logan/Wolverine (Hugh Jackman) en Charles Xavier/Professor X (Patrick Stewart) weer op de vlucht moeten of in actie moeten komen, wordt al snel duidelijk dat dit niet de gemiddelde superheldenfilm is die de kijker over de jaren heeft weten te waarderen.

Niet in de laatste plaats door het feit dat men deze film pas mag zien vanaf zestien jaar. Dat betekent een héle hoop bloed van mensen die door Wolverine in hun gezicht (of andere lichaamsdelen) worden gestoken en een héle hoop gescheld van de personages (ja, ook de immer beleefde Patrick Stewart). Nergens voelt dit echter vreemd of misplaatst aan. De setting waarin de personages worden geïntroduceerd verklaart deze verandering namelijk zeer natuurlijk. Niet alleen zit er narratief gezien bijna dertig jaar tussen deze film en de allereerste ‘X-Men’ (2000), mutanten zijn in het jaar 2029 uitgesloten van de samenleving. Logan, Charles en hun jongere metgezel Caliban (Stephen Merchant) zijn gedwongen als kluizenaars te leven. Ze zitten er helemaal doorheen, ze zijn als een kat in het nauw en de consequenties doen er niet meer zo toe. In hun eigen woorden, ze zijn “fucked up”.

Zijn alle mutanten dan verder uitgestorven? Nee, een kleine mutant blijft moedig weerstand bieden aan de slechteriken en maakt het leven van de Reavers niet bepaald makkelijk. Laura (Dafne Keen) is haar naam, een klein Mexicaans meisje met een temperament waar de kijker bang van kan worden. Ze heeft dezelfde (super)krachten als Logan (messcherpe klauwen en snelle heling van wonden) en wordt opgejaagd door die eerder genoemde Reavers, die onder leiding staan van Pierce (Boyd Holbrook). Hoewel ze niet veel te zeggen heeft steelt ze iedere scène die ze krijgt. Ze verandert haar vijanden namelijk net zo graag tot een bloedig massa als dat Logan doet. Is het niet nogal verontrustend om een klein meisje dat te zien doen? Ja, maar het neemt niet weg dat het ook enorm kijkplezier te weeg brengt.

Door hun vergelijkbare giften zijn de scènes tussen Logan en Laura altijd om van te smullen. Beide zijn zeer koppig en dit brengt vaak aandoenlijk conflict aan het licht. De scènes tussen Logan en Xavier zijn eveneens een hoogtepunt van de film, de twee acteurs begonnen aan deze rollen in 2000 en voor beide zal het de laatste keer zijn dat ze in de huid van de superhelden kruipen. Voor Hugh Jackman is het afscheid bitterzoet, hij speelt al zeventien jaar onafgebroken het personage Logan/Wolverine in negen films. Hoe passend is het dan dat de laatste keer dat hij de klauwen gebruikt, het eindelijk gelukt is een goede film over dat specifieke personage te maken. Beter zelfs, ‘Logan’ is een grensverleggende superheldenfilm.

Redactie Cinemagazine

Waardering: 5

Bioscooprelease: 2 maart 2017
Digital HD-release: 12 juni 2017
DVD-, blu-ray en UHD-release: 28 juni 2017