Looney Tunes: Rabbits Run (2015)

Regie: Jeff Siergey | 71 minuten | animatie, avontuur, komedie | Originele stemmencast: Fred Armisen, Bob Bergen, Jeff Bergman, Damon Jones, Maurice LaMarche, Rob Paulsen, Ariane Price, Rachel Ramras, Jim Rash, Michael Serrato, Billy West

Warner Bros. bedacht ooit de titel Looney Tunes als parodie op de Silly Symphonies animatiefilmpjes van Walt Disney. Ze konden toen nog niet vermoeden dat hun cartoonreeks de concurrent zou overtreffen in leeftijd, aantal en populariteit. Tot op de dag van vandaag worden er Looney Tunes avonturen gemaakt. Voor wie warme herinneringen koestert aan de Looney Tunes en de filmliefde aan zijn of haar kinderen door wil geven, is deze rechtstreeks op DVD uitgebrachte film, ‘Looney Tunes: Rabbits Run’, misschien niet zo’n handig startpunt. Maar wie (met of zonder kids) gewoon even wil genieten van een klein anderhalf uur onschuldig cartoongeweld is deze nieuwste animatiefilm best aardig.

Lola Bunny werkt als verkoopster in een warenhuis. Het is de bedoeling dat ze zo veel mogelijk lekkere luchtjes verkoopt aan haar klanten, maar de kletsgrage Lola steekt haar mening niet onder stoelen of banken en jaagt klanten eerder weg dan dat ze voor een tweede keer terugkomen. Ze is dan ook niet uit het juiste hout gesneden als verkoopster, hoewel haar hart wél bij parfum ligt. Veel liever probeert ze zelf dé lekkerste parfum ter wereld te maken. Wanneer haar baas Giovanni haar ontslaat, zit ze in eerste instantie bij de pakken neer, maar dat verandert al snel als ze eenmaal thuis van haar huisbaas Speedy Gonzalez een prachtige bloem krijgt. Die bloem blijkt het missende ingrediënt voor haar parfum en Lola is dolgelukkig als blijkt dat haar plan eindelijk gelukt is. Ze wil onmiddellijk naar Parijs om haar parfum aan te bieden aan Moufette, een duur modehuis. Bugs Bunny, die fungeert als taxichauffeur, wordt in haar avontuur meegesleept. Door toevoeging van die zeldzame bloem is haar parfum namelijk tegelijkertijd een onzichtbaarheidsmiddel geworden. Er zat een geheime militaire operatie achter die bloem aan, maar Speedy was hen nét voor om het kostbare plantje te plukken. Ze willen Lola’s parfum dus koste wat kost in handen krijgen.

Wie naar ‘Looney Tunes: Rabbit’s Run’ gaat kijken, moet zich vooraf realiseren dat de film min of meer gebaseerd is op de vernieuwde Looney Tunes Show (die in 2011 startte). Het heeft in ieder geval vrij weinig te maken met de oorspronkelijke Looney Tunes cartoons, zowel in sfeer als actie. Wat wel blijft is de slapstickhumor. Bugs en Lola zijn bij aanvang van de film nog vreemden van elkaar, dus de personages zijn nieuw, maar hun karaktertrekken zijn grotendeels hetzelfde. Lang niet alle Looney Tunes karakters maken hun opwachting, maar liefhebbers van Daffy Duck, Elmer Fudd, Yosemite Sam, Foghorn Leghorn, Pepe le Pew, Cecil the Turtle en Marvin the Martian komen wel aan hun trekken, al lijken sommige er met de haren bijgetrokken en komen ze niet echt tot hun recht. Het tempo van dit maffe, maar onevenwichtig geschreven, avontuur ligt over het algemeen hoog, behalve wanneer er gezongen wordt (een keer of twee), dan zakt de film een beetje in. Heel bijzonder is ‘Looney Tunes: Rabbits Run’ niet, maar kinderen zullen er zeker plezier aan beleven.

Monica Meijer

Waardering: 3

DVD-release: 2 september 2015