Bingo! (2015)

Regie: Patrick Schoenmaker | 2 minuten | animatie, komedie | Originele stemmencast: Tosca Niterink

‘Bingo!’ is een kort filmpje dat in het kader van Ultrakort is gemaakt. Het jaarlijks terugkerende project geeft jonge Nederlandse animators de kans om hun werk te tonen aan een groot publiek. De filmpjes gaan in première voorafgaand aan grote blockbusters bij bioscoopexploitant Pathé.

Patrick Schoenmaker schreef en regisseerde het filmpje over een fanatieke bingospeelster, de bejaarde Gerda. Gerda woont in het sombere Avondrood, een verzorgingstehuis waar ze omringd is door andere oudjes, bij wie de ene na de andere lichaamsfunctie uitvalt. Gerda leeft voor het bingospel. Wanneer ze bijna alle cijfers op haar kaart heeft weg kunnen strepen, wacht ze met stijgende spanning op het laatste nummer. Zou het nummer 23 zijn?

Helaas voor Gerda gaat er bij de spelleiding iets fout en wordt het spel beëindigd voor ze “Bingo!” kan roepen. Maar wanneer de lampen in het bejaardenhuis uitgaan, trekt Gerda ten strijde. Zo makkelijk geeft ze het niet op!

‘Bingo!’ is een amusant filmpje, met slimme vondsten en heerlijke zwarte humor. Het klopt aan alle kanten. Qua stijl doet het denken aan een eerdere Ultrakort, ‘Kiekje’ (2012), maar dat is ook niet zo vreemd als je bedenkt dat producent Daan Velsink en Patrick Schoenmaker hier ook aan meewerkten. We zijn razend benieuwd wat we nog meer van dit veelbelovende stel filmmakers mogen verwachten. Lang leve Ultrakort!

Monica Meijer

Waardering: 4

Bioscooprelease: 13 augustus 2015 (in het voorprogramma van ‘Ted 2’)