Matteus (2011)

Regie: Leni Huyghe | 18 minuten | korte film | Acteurs: Mateo Bal, Dolores Bouckaert, Arieh Worthalter, Pieter Genard, Seppe Cosyns, Filip Vekemans

Een jong gezin verhuist naar het platteland. Daar raakt hun zoon betoverd door de opmerking van een vreemde buur; hij is niet meer Matteo, maar Matteüs. Hij vindt een bijbel en van het één komt het ander; hij raakt betrokken in de sekte-achtige sfeer van het dorp. Zijn moeder kan niet meer tot hem doordringen. Mensen vallen in devotie op hun knieën als ze hem zien in de buurtsuper en hij legt als een ware heilige zijn hand op hun hoofd. Bijbelteksten reclamerend staat hij eenzaam op zolder, en spreekt hij over de zoons die tegen hun ouders zullen opstaan.

De dromerige korte film ‘Matteus’ is erg duister en heeft een bijna horrorachtige sfeer. Dat er weinig besef van vergaan van tijd in de film is, is verwarrend, maar draagt daarmee wel bij aan de vervreemdende sfeer. Er wordt zeer weinig gesproken en des te meer gesuggereerd. Het is ook een vrij te interpreteren film, het zou een aanklacht tegen het strikte dorpsleven kunnen zijn, of tegen het christendom. Misschien is het wel een manifestatie van het aloude generatieconflict en –kloof, waarbij dit keer de jongere ineens conservatief is. Maar vooral is ‘Matteus’ een film over de vervreemding van een kind, terwijl de ouders druk bezig zijn met andere dingen.

Mirte Brethouwer

‘Matteus’ verschijnt dinsdag 16 oktober 2012 op DVD (Selected Shorts #14: De Beste Vlaamse Kortfilms van 2012).