Minions (2015)

Regie: Kyle Balda, Pierre Coffin | 91 minuten | animatie, komedie, familie | Originele stemmencast: Sandra Bullock, Jon Hamm, Michael Keaton, Allison Janney, Steve Coogan, Jennifer Saunders, Geoffrey Rush, Steve Carell, Pierre Coffin, Katy Mixon, Michael Beattie, Hiroyuki Sanada, Dave Rosenbaum, Alex Dowding | Nederlandse stemmencast: Isa Hoes, Barry Atsma, Chris Zegers, Karin Bloemen, DJ Hardwell, Susan Visser, Bas Keijzer

Minions, wat zijn het eigenlijk? De sullige gele, pilvormige handlangers van slechterik Gru uit de twee ‘Despicable Me’ films, met hun kenmerkende duikbrillen op en denim tuinbroeken aan, bleken dusdanig populair dat ze hun eigen spin-off hebben gekregen. We zagen dat eerder bij ‘Madagascar’ – waarin de pinguïns de show stalen en dus hun eigen film kregen (‘The Penguins of Madagascar’) – en Puss in Boots uit de ‘Shrek’-franchise, waarbij vooral laatstgenoemde spin-off een kassucces werd. En nu doet Gru een stapje terug om ruim baan te maken voor zijn kleine gele vriendjes. ‘Minions’ (2015) speelt zich af in de tijd voordat Gru überhaupt in beeld was en toont ons de voorgeschiedenis van de minions. Hoewel ze zelf erg koddig ogen, werken ze het liefst voor de meest kwaadaardige figuur die ze kennen. In een hilarische openingsscène – ingeleid door niemand minder dan Geoffrey Rush – is te zien dat de gele figuurtjes ouder zijn dan de mensheid; hun eerste ‘baas’ was een Tyrannosaurus Rex. De minions zijn echter niet al te snugger en het duurt niet lang of ze laten hun leider in een afgrond storten. Daarna zijn ze achtereenvolgens in dienst bij holemensen, een Egyptische farao, graaf Dracula en Napoleon en telkens komt het dienstverband op een ongelukkige manier ten einde. Om ervoor te zorgen dat ze geen slachtoffers meer maken, trekken de minions zich terug in een grot op de Noordpool.

Decennia gaan er voorbij en de minions raken behoorlijk depressief van hun koude, kille omgeving. Dan staat een van hen, Kevin, op met een idee. Hij wil op zoek gaan naar een nieuwe kwaadaardige baas om voor te werken. Op zijn verkenningstocht neemt hij twee andere minions mee; de overenthousiaste maar piepkleine Bob en de eenogige Stuart, die er eigenlijk geen zin in heeft. Na een lange tocht belanden ze in het New York van eind jaren zestig, waar ze bij toeval ontdekken dat er een schurkenconventie plaatsvindt in Orlando. Ze liften mee met een bankroversfamilie (pa en ma hebben de stemmen van Michael Keaton en Allison Janney) en komen in Florida oog in oog te staan met Scarlet Overkill (de eerste bad guy-rol ooit van Sandra Bullock), de meest beruchte slechterik die er bestaat. Ze houdt op de conventie een soort talentenjacht, waarbij ze de beste handlangers wil selecteren om haar te helpen de kroon van Queen Elizabeth van Engeland (Jennifer Saunders) te stelen. Driemaal raden wie die wedstrijd winnen! Samen met Scarlet en haar echtgenoot Herb (Jon Hamm), die uitvinder is, beramen ze snode plannen. Maar Scarlet blijkt niet van plan haar roem met de minions te delen…

‘Minions’ is een vermakelijke animatiefilm voor het hele gezin, al is het verhaaltje vrij dun en conventioneel en zijn de minions als hoofdact een stuk minder effectief dan als sidekick. Het grappige taaltje – door co-regisseur Pierre Coffin zelf bedacht en ingesproken – is een leuke gimmick, zeker omdat je door deze vrolijke mix van Spaans, Italiaans en Frans af en toe een herkenbaar woord hoort (‘Banana!’). Maar meer dan een gimmick is het natuurlijk eigenlijk niet. Verwacht ook geen karakterontwikkeling van deze gele wezentjes zoals we in veel animatiefilms van bijvoorbeeld Pixar wél zien. ‘Minions’ is namelijk puur een film voor de lol. De gebeurtenissen volgen elkaar, begeleid door een fijne soundtrack vol sixties & seventies klassiekers, in rap tempo op en het kan de gele rakkers blijkbaar niet gek genoeg. Er zijn zeker geslaagde grappen, en zeker kinderen zullen geregeld in een deuk liggen om de fratsen van de minions en de knotsgekke achtervolgingen, maar deze film mist wel de emotionele laag die de beide ‘Despicable Me’-films wel hadden en derhalve origineel maakte.

Mocht het een regenachtige zomer worden, neem de kinderen dan vooral mee naar de bioscoop om ‘Minions’ te kijken. Dat wordt geheid lachen, gieren, brullen. Maar echt lang zal deze film niet blijven hangen. Dan biedt bijvoorbeeld die ándere grote animatiefilm die deze zomer uitkomt, Pixar’s ‘Inside Out’ (2015), meer voldoening.

Patricia Smagge

Waardering: 3

Bioscooprelease: 1 juli 2015
DVD- en blu-ray-release: 4 november 2015