Monster High: Ontsnapping van Schedel eiland – Monster High: Escape from Skull Shores (2012)

Regie: Steve Ball, Andrew Duncan | 45 minuten | animatie | Originele stemmencast: Laura Bailey, Ogie Banks, Cam Clarke, Malcolm Danare, Debi Derryberry, Erin Fitzgerald, Kate Higgins, Jonathan Lipow, George Newbern, Audu Paden, Cindy Robinson, Salli Saffioti, Keith Silverstein, Evan Smith, America Young

De monsters van Monster High zijn toch ook net gewone tieners. Het is Spring Break in ‘Monster High: Ontsnapping van Schedel eiland’, en wie een beetje op de hoogte is van de Amerikaanse jongerencultuur weet dat dat gelijk staat aan feesten. De kids van Monster High houden het allemaal binnen de perken, als het niet op een basisschool mag, zul je het in deze film niet zien.

Op weg naar het Great Barrier Reef, waar Lagoona eindelijk haar vriend Gil kan voorstellen aan haar ouders, raakt hun boot in de problemen. Ze worden aangevallen door een Kraken, een mythisch monster van gigantische proporties. Gelukkig is er net een boot in de buurt, zodat Frankie, Clawdeen, Cleo, Lagoona, Draculaura, Abbey en Ghoulia gered worden van een wisse dood in de oceaan. Deze bootbezitter is Bartleby Farnum, een nogal zonderlinge man, die naar eigen zeggen handelt in van alles en nog wat. Hij kleineert zijn assistent Kipling, noemt hem bijvoorbeeld zo lelijk dat hij een zak over zijn hoofd moet dragen. De kijker weet al snel dat hij de monsters wil gebruiken voor zijn freakshow. Hij neemt hen mee naar het Schedel Eiland, zogenaamd om zijn voorraden aan te vullen, maar in werkelijkheid heeft hij sinistere plannen, die hij overigens direct weer overboord gooit als hij Frankie in het vizier krijgt. Frankie heeft namelijk erg veel weg van een ontdekkingsreizigster die decennia geleden op het eiland een belangrijke taak vervulde. Jammer genoeg voelen alleen Lagoona en Gil dat er iets vreemds aan de hand is met Farnum. De monstertieners lopen gevaar! Zal het Lagoona en Gil lukken hun vrienden te redden?

‘Monster High: Ontsnapping van Schedel eiland’ is verrassend vermakelijk. Het avontuur is natuurlijk voorspelbaar, maar toch zitten er aardige vondsten in. Dat komt voornamelijk door de inspiratiebronnen: denk ‘King Kong’ en ‘Belle en het beest’. Deze referenties zijn op een natuurlijke wijze in het verhaal verweven. Voor kleine fans van de Monster High franchise is dit een welkome toevoeging. Voor meekijkende ouders (niet per se noodzakelijk, want eng is het niet, wel onderhoudend spannend) is het – in tegenstelling tot eerdere films uit de reeks, ook niet eens een straf. ‘Monster High: Ontsnapping van schedel eiland’ is op één DVD uitgebracht, samen met ‘Monster High: Monsters tegen Monsters’. Twee keer griezelen voor de prijs van één!

Monica Meijer

‘Monster High: Ontsnapping van Schedel eiland’ verschijnt donderdag 17 juli 2014 op DVD.