Monsters, Inc.-Monsters en Co. (2001)

Regie: Pete Docter, David Silverman, Lee Unkrich | 92 minuten | animatie, komedie, familie, fantasie | Originele stemmencast: John Goodman, Billy Crystal, Mary Gibbs, Steve Buscemi, James Coburn, Jennifer Tilly, Bob Peterson, John Ratzenberger, Frank Oz, Daniel Gerson, Steve Susskind, Bonnie Hunt, Jeff Pidgeon, Samuel Lord Black, Jack Angel

Dat de samenwerking van Disney en Pixar voor geweldige films zorgt bewijst ‘Monsters, Inc.’ maar weer eens. Halverwege de jaren 90 verscheen ‘Toy Story’, hun eerste film, het concept was toen nog ongekend in animatieland. Nog nooit eerder was er een film verschenen die volledig op de computer was gemaakt. En wat was het een succes. ‘Monsters, Inc.’ verscheen in een tijd waarin computeranimatie inmiddels al gesneden koek was, maar desondanks was – en is – de film net zo (of zelfs meer) succesvol als zijn voorganger.

Zal er dan toch zoiets bestaan als Disneymagie dat bijna elke film tot een instant classic maakt? (Overigens worden daar de sequels niet mee bedoeld…) Er is in ieder geval ook iets magisch aan ‘Monsters, Inc.’, iets dat kinderen aanspreekt, ook het kind dat nog steeds in elke volwassene schuilt! Disney heeft het begrip familiefilm in dit geval voor de volle honderd procent begrepen, want in tegenstelling tot menig concurrent (denk aan ‘Shrek’) is ‘Monsters, Inc.’ leuk voor iedereen, ook de aller-, allerkleinsten.

Bijna ieder kind is er wel eens bang voor: monsters. Monsters in de kast of onder het bed, en net wanneer je wilt gaan slapen komen ze je bang maken. Met dit gegeven gingen de makers van ‘Monsters, Inc.’ aan de slag en maakten een vertederende film waarin blijkt dat de ‘enge’ monsters zo mogelijk nog banger zijn voor kinderen dan andersom. Om aan stroom te komen voor hun stad, verzamelen de medewerkers van Monsters, Inc. (oftewel Monsters en Co.) geschreeuw van kinderen, nacht na nacht. Sulley (John Goodman) is de ster in het verzamelen van kinderschreeuwen samen met zijn beste vriend Mike (Billy Crystal). Mike zorgt er tevens voor dat Sulley de beste werknemer blijft, maar er zijn uiteraard kapers op de kust. Randall (Steve Buscemi) doet er alles aan om Sulley te verslaan en letterlijk niets gaat hem te ver.

Ook al leeft Monstropolis op stroom gemaakt door kinderen, mensenkinderen die rondlopen in hun stad is een no-no. Ze zijn immers levensgevaarlijk, daarom wordt er extra goed op gelet dat er geen ‘besmetting’ plaatsvindt. Wanneer het mensenkind Boo per ongeluk meekomt met Sulley breekt de hel los, en Mike en Sulley doen er alles aan haar te verbergen voor de autoriteiten zodat ze niet ‘ontsmet‘ hoeven worden. Langzaam maar zeker verdwijnt hun angst en zien ze in dat Boo helemaal niet zo gevaarlijk is en een onwaarschijnlijke vriendschap begint.

Sulley is dan wel de grote held in Monstropolis, maar zonder zijn maatje Mike is hij nergens. Billy Crystal is ontzettend grappig in de rol als eenoogig monster en ook heerlijk om naar te kijken – de animaties zien er immers ook waanzinnig uit. Steve Buscemi is bijna altijd hilarisch, zo ook hier – al is hij geanimeerd – als Sulleys grootste concurrent Randall. De kleine Boo doet het ook niet slecht, ook al was Mary Gibbs destijds slechts twee en moesten ze haar met de microfoon achtervolgen om haar stem op te nemen.

‘Monsters, Inc.’ is een meesterlijk monsterlijk modern sprookje voor jong en oud.

Tessa Obbens

Waardering: 4.5

Bioscooprelease: 7 februari 2002