Mulholland Falls (1996)

Regie: Lee Tamahori | 107 minuten | drama, thriller, misdaad | Acteurs: Nick Nolte, Melanie Griffith, Chazz Palminteri, Michael Madsen, Chris Penn, Treat Williams, Jennifer Connelly, Daniel Baldwin, Andrew McCarthy, John Malkovich, Kyle Chandler, Ed Lauter, Larry Garrison, Chelsea Harrington, Johnna Johnson Lee

Lee Tamahori brak door met zijn snoeiharde familiedrama ‘Once Were Warriors’, waarna de deuren voor de eigenzinnige regisseur wagenwijd open gingen in Hollywood. Na een paar aardige actiefilms en een James Bond-film verloor de wereld de beste man uit het oog. En dan brengt DFW deze vergeten film uit 1996 op de markt en ga je jezelf ineens afvragen hoe het nu met Tamahori zou zijn. ‘Mullholland Falls’ is namelijk een bijzonder goede thriller zoals die vandaag de dag maar weinig gemaakt worden. Dat is trouwens niet de enige gedachte die deze film noir oproept.

‘Mullholland Falls’ draait om de Hat Squad, een groep bikkelharde politiemannen die misschien net zo compromisloos is als het uitschot dat ze bestrijden. Hoover (Nick Nolte) staat aan het hoofd van het team. Een moordzaak wordt persoonlijk als blijkt dat zijn minnares vermoord is. Wat begint als een standaard politieonderzoek blijkt in werkelijkheid een complot te zijn waar zelfs het leger mee te maken heeft.

Wat opvalt is dat deze film, ondanks de sterrencast (vooruit, voor de tijd waarin deze film geschoten is dan misschien) nooit de status van klassieker heeft verworven. Dat is vreemd, want ‘Mullholland Falls’ is een vaardig gemaakte thriller die écht spannend is. De jaren 50 setting is erg sfeervol en de cast acteert zeer goed. Nick Nolte zet een goede rol neer als de onbetrouwbare Hoover en ook Chris Penn en Michael Madsen (die ook samen in Tarantino’s ‘Reservoir Dogs’ erg goed op dreef waren) zetten sterke vertolkingen neer. John Malkovich’ bijrol is klein, maar erg memorabel. Eigenlijk laat niemand het afweten in deze film. Het is zo zonde dat het merendeel van de cast vandaag de dag flink is afgegleden. Nolte en Madsen staan voortaan in de belangstelling vanwege hun verslavingen aan verboden (en minder verboden) middelen en Penn is helaas overleden.

Afijn, als je op zoek bent naar een sfeervolle thriller die onvoorspelbaar is dan zit je bij ‘Mullholland Falls’ aan het goede adres. De soundtrack, het onderkoelde spel en de authentieke sfeer zorgen ervoor dat de aandacht nergens verslapt. Hopelijk lukt het Tamahori om weer zo’n intelligente thriller te maken.

Frank v.d. Ven