My Family’s Secret (2010)

Regie: Curtis Crawford | 89 minuten | thriller, misdaad | Acteurs: Nicholle Tom, Dylan Neal, Cinthia Burke, Peter MacNeill, Janet-Laine Green, Paul McCarthy-Boyington, Philip Riccio, Claudia Jurt, Christopher Wyllie, Daniel Simpson, Anna-Marie Frances Lea, Todd Duckworth, Teri Loretto, Gregory Wilson, Sante Scaletta    

In 1976 schitterde Sally Field in de tv-film ‘Sybil’, over een jonge vrouw met een meervoudige persoonlijkheidsstoornis. In Sybil schuilden wel zestien verschillende personen, die veelal niet eens van elkaars bestaan afwisten. Tekenlerares Shirley Ardell Mason vormde de inspiratiebron voor Sybil. Field won voor haar gedurfde rol een Emmy (één van de vier hoofdprijzen die de film ten deel vielen) en Joanne Woodward, die haar psychiater speelde, verdiende een nominatie. Zo overtuigend als Field is Philip Riccio helaas niet, al is hij wel het beste dat ‘My Family’s Secret’ (2010), een film van Curtis Crawford, te bieden heeft. Riccio speelt Grady Darcie, een jongeman die na een aantal traumatische gebeurtenissen in zijn jeugd een meervoudige persoonlijkheidsstoornis heeft ontwikkeld. Wanneer zijn oudere broer Jason (Dylan Neal) een zelfmoordpoging doet, wil zijn echtgenote Lara (Nicholle Tom) er alles aan doen om uit te zoeken wat er in zijn verleden is gebeurd.

Het is duidelijk dat Jason met een schuldgevoel worstelt. Hij herinnert zich slechts flarden uit zijn jeugd. Terwijl hij herstelt van zijn zelfmoordpoging, trekt de nieuwsgierige Lara naar het stadje waar hij is geboren. Zijn familie, met wie Jason het contact verbroken heeft, weet vast meer van zijn verleden. Al snel staat ze oog in oog met Grady, Jasons schuchtere jongere broer, bij wie ze in huis verblijft. Al struinende door zijn woning – het vroegere ouderlijk huis – ontdekt ze dat de broers ooit een jonger zusje hadden, dat bij een tragisch ongeluk verdronk. Het is altijd een mysterie gebleven wat er precies met haar gebeurd is. Welke rol speelde de dominante vader Paul (Peter MacNeill) bijvoorbeeld in het drama? En gaat Jason zelf wel vrijuit? Lara ontdekt bovendien dat Grady merkwaardig gedrag vertoont: de ene keer is hij vriendelijk en behulpzaam, de andere keer fel en agressief. Via familie en vrienden probeert ze tot op de bodem uit te zoeken welke geheimen er schuil gaan binnen de familie Darcie.

Op papier klinkt het ‘My Family’s Secret’ veelbelovend, maar in de praktijk valt het verhaal bitter tegen. Al vrij snel weet je welke kant het opgaat en hoe de vork in de steel zit. Misschien nog wel erger dan het voorspelbare verloop zijn de tenenkrommende dialogen, waarbij werkelijk alles voorgekauwd wordt en niets aan de verbeelding wordt overgelaten. Tel daar de goedkope look van de film bij op – als je niet beter weet denk je dat je hier met een televisiefilm te maken hebt – en er is weinig aan ‘My Family’s Secret’ waar je als kijker warm voor kunt lopen. De cast bestaat – op de ervaren Peter MacNeill (‘A History of Violence’, 2005) na – louter uit soapsterretjes die een mager script niet naar een hoger plan kunnen tillen. Alleen Riccio weet, in de meest interessante rol, enigszins boven de middelmatigheid uit te stijgen. Alleen een bril en een andere stem opzetten is natuurlijk niet genoeg om het publiek te laten geloven dat je een andere persoonlijkheid hebt aangenomen, maar naarmate de film vordert weet hij de transformatie steeds natuurlijker te laten overkomen.

Maar één redelijke performance is niet voldoende om de film overeind te houden. Daarvoor is het script simpelweg niet goed genoeg – het barst bijvoorbeeld van de plotgaten en geloofwaardig is anders – en stelt de cast in zijn geheel teleur. Met een groter budget en een scenario waarin meer nadruk zou liggen op het psychologische aspect van een meervoudige persoonlijkheidsstoornis, in plaats van het mysterie rond de familie Darcie, had dit verhaal best iets kunnen worden. Met getalenteerde acteurs en een capabele regisseur en scenarioschrijver aan boord natuurlijk. Want stel je eens voor wat iemand als Edward Norton had kunnen doen met de rol van Grady…

Patricia Smagge