Nearest to Heaven-Au plus près du paradis (2002)

Regie: Tonie Marshall | 96 minuten | romantiek | Acteurs: Catherine Deneuve, William Hurt, Bernard Le Coq, Hélène Fillières, Gilbert Melki, Nathalie Richard, Patrice Chéreau, Noémie Godin-Vigneau, Emmanuelle Devos, Daniel Pommereulle, François Arnal, Christian Cloarec, Paulina Porizkova, Thomas Beckett, Merwin Goldsmith, Alan Fawcett, Joris Jarsky, Tony Calabretta

“It was the nearest thing to heaven!” is een citaat uit Leo McCarey’s ‘An Affair to Remember’ (1957) met Cary Grant en Deborah Kerr. Deze klassieker is een soort leidraad door ‘Nearest to Heaven’, een romantische Frans- en Engelstalige film. De prent draait eigenlijk om de tekst uit het liedje dat ook in de film wordt gezongen: “If you can’t be with the one you love, love the one you’re with.” Kiezen tussen je ware liefde (of wat het had kunnen zijn) en je huidige liefde. Carpe diem of droom maar verder.

De mooie, oudere Française Fanette (Catherine Deneuve) heeft het er maar moeilijk met al die lastige mannen die haar het hof maken. Haar oude studiegenoot Bernard is er een van. Ze is koel, afstandelijk (ook tegen haar dochter) en ze rookt als een ketter. Vroeger hoefde ze maar met haar ogen te knipperen of de mannen deden wat ze wil. Ze werd tijdens haar studie verliefd op Philippe, die ze al heel lang niet meer heeft gezien. Hij is volgens haar de gemiste kans op ware liefde. Ze denkt ze hem overal te zien, een man in grijs pak die net weg is als zij aankomt, onbereikbaar, ongrijpbaar. De romantische films die Fanette graag kijkt dragen alleen maar bij aan dit liefdesideaal. Een brief uit naam van Philippe en haar werk leidt Fanette vanuit Parijs naar New York waar ze de charmante Matt (William Hurt) ontmoet. In de buurt van de spontane Matt ontdooit Fanette eindelijk een beetje.

Catherine Deneuve is een van de ‘grandes dames’ van de Franse cinema. ‘Repulsion’ (1965), ‘Belle de jour’ (1967), ‘Indochine’ (1992) zijn een paar van haar films. William Hurt speelde in onder meer ‘Jane Eyre’ (1996), ‘Lost in Space’ (1998) en ‘The Village’ (2004). Regisseuse Toni Marshall bedacht en schreef de film voor Deneuve als een eerbetoon en dat is te merken. Het karakter Matt is eigenlijk maar een bijfiguur, Fanette is de ster van dit stuk. Deneuve is nog altijd mooi om te zien, maar echt sympathiek is haar Fanette niet. Gezien haar ice queen imago hadden we Deneuve liever helemaal verliefd willen zien. Nu hoop je voornamelijk voor Matt op een happy end. Ex-topmodel Paulina Porizkova heeft een rolletje als vrouw van een kunsthandelaar.

Het verhaal van ‘Nearest to Heaven’ is niet sterk, niet origineel en erg voorspelbaar. De dialogen en kunstwerken (Fanette schrijft over kunst) zijn wel goed. ‘Nearest to Heaven’ kan aansluiten bij ‘An Affair to Remember’ (1957) en ‘Sleepless in Seattle’ (1993) in de rij van films met een romantische rendez-vous op de statige Empire State Building. En toch ook niet, gezien het einde van deze dromerige film. Maar dat kunnen de hopeloze romantici onder ons zelf gaan bekijken.

Sarita Koendjbiharie