Neon Bull – Boi neon (2015)

Regie: Gabriel Mascaro | 101 minuten | drama | Acteurs: Juliano Cazarré, Maeve Jinkings, Josinaldo Alves, Roberto Berindelli, Marcelo Caetano, Samya De Lavor, Vinícius de Oliveira, Abigail Pereira, Carlos Pessoa, Alyne Santana

Voor wie het nog niet wist: de vaquejada is een bijzondere rodeo-variant afkomstig uit Brazilië. Tijdens een vaquejada moeten twee ruiters een losgelaten stier tegen de vlakte smijten voordat deze een in het zand getrokken lijn passeert. De stier wordt tegen de grond gewerkt door hem in volle vaart aan zijn staart te trekken.

De wondere wereld van de vaquejadas vormt het decor van ‘Neon Bull’, de tweede lange speelfilm van Braziliaan Gabriel Mascaro. We maken kennis met de rodeocrew: chauffeur en danseres Galega, haar nog-net-niet puberende dochtertje Cacá en de cowboys Zé en Iremar. Met zijn vieren vormen ze een surrogaatgezinnetje, rijdend van rodeo naar rodeo, zwetend en ploeterend in de stallen, dromen koesterend over een ander leven. Zoals Iremar, die eigenlijk professioneel kledingontwerper wil worden en daarom de naakte vrouwen in Zé’s pornoblaadjes van getekende kleding voorziet.

Hoewel er nauwelijks iets gebeurt in deze arthousefilm, is ‘Neon Bull’ een pareltje in zijn soort. De film schildert een wereld die voor de meeste kijkers volstrekt onbekend is. We kijken met grote ogen naar beelden van de rodeo, we zien hoogst originele dansjes van een sexy vrouw met een paardenhoofd, we komen terecht op de ‘make up-afdeling’ van een paardenveiling en we belanden in een uitgestorven kledingfabriek.

Deze bijzondere wereld wordt oogstrelend en origineel in beeld gebracht. Uitgekiende composities, opvallend kleurgebruik (vooral felle tinten) en bedachtzame editing zorgen voor wonderschone beelden en een bijna magisch realistische sfeer. Vooral de intermezzo’s, met de dans van de paardenvrouw en een liefdevolle pas de deux van paard en verzorger, zijn onvergetelijk.

Wie niet gevoelig is voor al die schoonheid, kan zich nog altijd verdiepen in de dynamiek van het geïmproviseerd gezinnetje en de karaktertekening van de gezinsleden. We leren deze vooral kennen door hun bezigheden, niet door wat ze te melden hebben. Ondanks die zwijgzaamheid raken we op hen gesteld en nemen we met tegenzin afscheid.

Tel nog wat sfeervolle muziek en wat humoristische scènes hierbij op en als liefhebber weet je genoeg. De seksscènes hadden iets korter gemogen, dat dan wel, maar dat is echt het enige wat je op deze schitterende film kunt aanmerken.

Henny Wouters

Waardering: 4

Bioscooprelease: 28 juli 2016
VOD-release: 20 oktober 2016
DVD-release: 20 oktober 2016