New Police Story – San Ging Chaat Goo Si (2004)

Regie: Benny Chan | 118 minuten | actie, drama | Acteurs: Jackie Chan, Nicholas Tse, Charlie Young, Charlene Choi, Daniel Wu, Wang Chieh, Coco Chiang, Hayama Go, Terence Yin, Kenny Kwan, Andy On

De adrenaline giert door je lichaam, je bak popcorn staat nog onaangeroerd op tafel en je sigaret is helemaal opgebrand zonder dat je ook maar een trekje hebt genomen: dat is het gevoel dat ‘New Police Story’ bij je oproept. De film is één lange, opgepompte achtbaanrit die je een kleine twee uur de wereld om je heen doet vergeten. Wat regisseur Benny Chan je voorschotelt is werkelijk adembenemend. Nou ja…

…als je van actiefilms houdt. En dan het van-dik-hout-zaagt-men-plankensoort. ‘New Police Story’ is een vet aangezette Hong Kong actiefilm waar je de meest uitzinnige stunts op je schoot geworpen krijgt. Denk aan achtervolgingsscènes waar de politie achter de boeven aangaat die al abseilend van een vijftig verdiepingen tellend gebouw vluchten per fiets. Of wat dacht je van een op hol geslagen stadsbus die zowat half Hong Kong sloopt? Adrenalinejunkies kunnen hun lol op met dit uitzinnig actiespektakel.

Martial Arts-genie Jackie Chan speelt de hoofdrol in ‘New Police Story’. Chan is inspecteur Wing, een gesloten man die in een ver verleden een succesvol politieman was. Tegenwoordig is Wing een aan lager wal geraakte alcoholist die zijn geheugen probeert te wissen door zijn hersencellen aan gort te drinken. Het leven van de agent verandert ineens als de geheimzinnige Fung (Tse) hem weer oplapt. Wing en Fung gaan op zoek naar een sadistische jeugdbende die verantwoordelijk zijn voor de dood van Wing’s team.

Het verhaaltje van ‘New Police Story’ klinkt niet erg opwindend, laat staan origineel. Toch blijkt het verhaal veel interessanter te zijn uitgewerkt dan je zou denken. De grootste ‘schok’ is dat Chan probeert te acteren. De Hong Kong-acteur is wereldberoemd geworden met zijn onnavolgbare kung-fu slapstickfilms. Dat het merendeel van Jackie Chan’s oeuvre bestaat uit komische vechtfilms zonder verhaal en acteerwerk, is hem vergeven. Het stuntwerk vergoedt veel, zo niet alles. In ‘New Police Story’ is dat anders. Chan bewijst dat hij ook met zwaardere rollen wegkomt.

Okay, toegegeven: een groots karakteracteur zal Chan nooit worden, maar wat de beste man in deze film presteert is zeker niet slecht. Integendeel. Op een geloofwaardige en innemende manier weet Chan een depressieve, geestelijk gekwelde man neer te zetten. Het schuldgevoel dat aan Wing knaagt wordt op een volwaardige manier in het verhaal verwerkt.

Je krijgt nooit het idee dat je weer naar een vleesgeworden geweldsmachine zit te kijken. Nee, Chan vertolkt een echt mens. Vooral de scènes waarin Chan als een verlopen dronkelap door de kille steegjes van Hong Kong strompelt zijn erg indrukwekkend en geloofwaardig in beeld gebracht. De overige castleden leveren ook degelijk werk af. Zo zet Nicholas Tse een mooie rol neer als jonge politieman. Ook Yin is prima te pruimen als bad guy met minderwaardigheidscomplex.

Toch is het met Chan die de ware kracht van ‘New Police Story’ is. De film leunt vooral op het spel van de sympathieke Chinees. Heb je echter niet veel op met melodramatisch geneuzel, dan moet je je er niet van laten weerhouden om de film te zien. Uiteindelijk draait het maar om één ding in deze Hong Kong-prent, namelijk de actie. En zoals je al begrepen hebt is die moddervet.

Er is geen cent bespaard op het stuntwerk. In een dollemansrit vuurt de film de ene na de andere adembenemende stunt op je af. En dan moet je niet denken aan dure computergegenereerde beelden. Nee, alle capriolen worden op ambachtelijke wijze uitgevoerd, door echte stuntmensen. Regisseur Benny Chan gebruikt geen hinderlijke, moderne fratsen zoals zwiepende camera’s en pompende metal om zijn film aan te prijzen. De camera is dynamisch opgesteld en weet de actie perfect en kraakhelder in beeld te brengen.

De geweldsscènes zijn ook goed gedoseerd. Je wordt nooit overladen door de hoeveelheid stunts. Het spektakel wordt afgewisseld met goed acteerwerk. De wat meer dramatische scènes duren echter nooit te lang of te kort. Chan heeft een mooie symbiose tussen dramatiek en actie gevonden. Hoewel ‘New Police Story’ niet de meest vrolijke onderwerpen behandelt zoals alcoholmisbruik, zelfhaat en schuldgevoel, wordt de film nooit al te zwaar op de hand. De actie is niet bloederig en de felle kleurtinten geven de film een prettige uitstraling. Voor een Hong Kong-film heeft ‘New Police Story’ een wonderlijke mix gevonden tussen actie, drama en vrolijkheid.

Ook de muziek is bijzonder. In plaats van de standaard Chinese softrock en bubblegumpop die je normaal gesproken terughoort in dergelijke actiefilms, heeft ‘New Police Story’ een unieke, ietwat bizarre soundtrack. Componist Tommy Wai heeft een bijzondere fusie gemaakt van traditionele Chinese muziek en Westerse melodietjes. Het resultaat is een quasi dramatische score die een beetje vreemd maar wel erg lekker is.

Kortom: ‘New Police Story’ is een bijzondere actiefilm. Blijkbaar waren de meeste critici niet te spreken over de film, want na dit jaar een tweetal weekjes gedraaid te hebben verdween de film al uit de bioscopen. Onbegrijpelijk, want deze Hong Kong productie straalt zowel kwaliteit als vakmanschap uit. Tel daar een onverwacht sterk acterende Jackie Chan bij op en je hebt op de valreep van 2005 misschien wel de beste actiefilm van het jaar te pakken.

Frank v.d. Ven

Waardering: 4.5

Bioscooprelease: 6 oktober 2005