None But the Lonely Heart (1944)

Regie: Clifford Odets | 113 minuten | drama | Acteurs: Cary Grant, Ethel Barrymore, Barry Fitzgerald, June Duprez, Jane Wyatt, George Coulouris, Dan Duryea, Roman Bohnen, Konstantin Shayne    

Ernie Mott brengt zijn dagen door met wat scharrelen hier en daar. Ook wat vrouwen betreft neemt hij het niet zo nauw, maar in de straat waar hij geboren en getogen is en zijn moeder nog steeds woont en haar winkeltje drijft, is hij geliefd bij iedereen. Het is typisch zo’n achterbuurt in een grote stad waar iedereen alles van elkaar weet, maar het feit dat zijn moeder ernstig ziek is, heeft ze in ieder geval voor Ernie goed verborgen weten te houden. Als hij van haar dodelijke ziekte hoort, schrapt hij zijn plannen om zijn geluk elders te beproeven en als een plichtsgetrouwe zoon helpt hij zijn moeder met haar zaak en komt elke avond netjes thuis.

Het regelmatige leventje van hun samen maakt zijn moeder erg gelukkig en ze verwent Ernie met lekker eten en mooie kleren die een flinke aanslag op haar portemonnee vormen. Ook wil ze Ernie niet onbemiddeld achterlaten en begint daarom in gestolen goederen te handelen, terwijl ze daar altijd principieel op tegen is geweest. Ernie wordt intussen verliefd op Ada Brantline (June Duprez) die werkt voor gangsterbaas Jim Mordinoy (George Coulouris). Mordinoy heeft een bovenmatige interesse in haar en naarmate de liefde tussen haar en Ernie groeit, probeert ze zich steeds meer aan de greep van Mordinoy te ontworstelen. Maar Ernie wil veel geld verdienen en door voor Mordinoy te gaan werken kan hij daar snel aan komen.

Een mooi duister drama met schitterend acteerwerk. Ethel Barrymore heeft met haar prachtige vertolking van deze door het leven getekende vrouw die desondanks krachtig is gebleven, terecht een Oscar verdiend. Ze ontroert door de gevoeligheid waarmee ze geniet van de aanwezigheid van haar zoon en ze dwingt respect af door de ingetogen manier waarop ze de pijn die de kanker veroorzaakt zo waardig mogelijk probeert te ondergaan. Het samenspel met Cary Grant is heel bijzonder. Het is duidelijk dat ze respect hebben voor het talent van de ander. June Duprez is een revelatie met haar donkere stem en ondoorgrondelijke gezichtsuitdrukking waardoor je direct het gevoel krijgt dat ze een duister geheim bij zich draagt. Het is jammer dat het scenario soms wat rommelig is en niet alle verhaallijnen even helder en goed zijn uitgewerkt, maar wat een fantastisch spel in dit drama over de zwakheden van mensen en de dingen die ze doen die goed zijn, maar even zo vaak niet, hoewel dit laatste soms met de beste intenties gebeurt.

Diana Tjin-A Cheong