Novel Romance (2006)

Regie: Emily Skopov | 90 minuten | komedie | Acteurs: Traci Lords, Paul Johansson, Sherilyn Fenn, Mariette Hartley, Jacqueline Pinol, Mikaila Baumel, Pia Artesona, Kamall Shaikh, Thomas Kim

Max Normane (Traci Lords) is een workaholic, ze wijdt zich compleet aan haar taken als hoofdredactrice van het magazine Urbanity. Tijdens het zoeken naar nieuw literair talent stuit ze op een verhaal van Jake Buckley (Paul Johansson). Zijn manuscript, wat verhaalt over een moeilijke relatie tussen een zoon en vader, spreekt Max aan. Ze verricht enige eindredactie op het stuk en is nieuwsgierig naar de schrijver. Ze nodigt Jake uit en legt hem de gecorrigeerde versie voor van het verhaal. Jake is alles behalve blij met Max’ commentaar en interpretatie van zijn geesteskind. De ontmoeting ontaardt in een kibbelpartij.

Max neemt tijdens het wekelijkse kickboxen met zus Liza (Sherilyn Fenn) een rigoureus besluit. Ze is de koppelpartijen door Liza zat en wil een alleenstaande moeder worden. Als ze op een avond weer Jakes verhaal doorleest, glipt ze zijn flat in en stelt hem de keuze: ze publiceert de geredigeerde versie als hij sperma wil doneren. Jake is overdonderd door het oneerbare voorstel, maar stemt tenslotte toch in. Max raakt zwanger en publiceert zijn verhaal. Ze maakt het hem duidelijk dat voor hem geen rol is weggelegd in het leven van haar ongeboren kind. Na de bevalling trekt Jake dan ook naar Europa om zijn boek te promoten en maakt veel furore als schrijver. Ondertussen zorgt Max in haar eentje voor dochter Emma. Gaandeweg de jaren beseft ze dat haar gevoelens voor Jake toch sterker zijn dan ze wil toegeven, maar is het nu niet te laat?

De dvd-hoes van ‘Novel Romance’ oogt alsof het verhaal nogal pikant van aard is. Ook de vastgestelde kijkwijzerleeftijd suggereert veel seksuele content. Niets is minder waar! Het is een romantische komedie met een paar scherpe kantjes. Zo zijn er wat dialogen met grof taalgebruik en het personage Jake Buckley is een echte rokkenjager. Dat zie je bijvoorbeeld als Max de flat van Jake Buckley binnenstormt en hem onder de douche met een vrouw aantreft. De hoofdredactrice gebruikt botte taal, wanneer ze de macho schrijver maant om nog een keer naar de spermabank te gaan.

De interactie tussen hoofdrolspelers Traci Lords (‘Blade’) en Paul Johansson (Dann Scott in tv-serie “One Tree Hill”) tijdens de eerste ontmoeting en het onderonsje op het kantoor van Jakes moeder is zeer vermakelijk. De twee acteurs weten de onderliggende chemie van de beide karakters naar voren te brengen. Hierdoor is de film best te pruimen, maar de uitwerking van het verhaal laat te wensen over. Zo is de manier waarop de tijdsprongen gemaakt worden, iets te flauw en simpel in beeld gebracht. Daarnaast hadden een paar scènes waarin Max echt zwoegt als alleenstaande mama er best in gemogen. Nu lijkt het er een beetje op dat het moederschap haar niet zo zwaar valt.

Het grootste manco van ‘Novel Romance’ zijn de karakters zelf: ze zijn erg cliché. Max is vrij feministisch en Jake is een echte macho. Het personage Liza, een bijrol van Sherilyn Fenn, als zus die geen kinderen kan krijgen, heeft weinig toegevoegde waarde. Max’ dochter Emma is schattig, vooral als ze haar moeder vraagt of ze uit een reageerbuis komt én als ze Jake een mop vertelt.

Hoewel het oneerbare voorstel – sperma doneren voor een publicatie – een originele aanpak is om een romantische komedie mee te starten, verzandt ‘Novel Romance’ mettertijd in het traditionele patroon. De pittigheid vervliegt, de hoofdrolspelers draaien om elkaar heen en de wijze waarop ‘Novel Romance’ afsluit is als een goedkoop romannetje.

Ans Wijngaarden