Observe and Report (2009)

Regie: Jody Hill | 86 minuten | drama, komedie, misdaad | Acteurs: Seth Rogen, Ray Liotta, Michael Peña, Anna Faris, Dan Bakkedahl, Jesse Plemons, John Yuan, Matt Yuan, Celia Weston, Collette Wolfe, Randy Gambill, Randy Gambill, Randy Gambill, Deborah Brown, Aziz Ansari    

Seth Rogen houdt er een drukke agenda op na. Behalve met het schrijven van films, speelt hij er zelf ook nog in mee. Van zijn hand komt bijvoorbeeld de kaskraker ‘Superbad’. ‘Observe and Report’ is de film met Rogen in de hoofdrol die het minste geld heeft opgebracht. Dit hoeft natuurlijk niets te zeggen over de kwaliteit van de film, maar deze keer is dat eigenlijk wel zo. In de eerste plaats lijkt ‘Observe and Report’ in hoge mate op ‘Paul Blart: Mall Cop’ met Kevin James in de hoofdrol. Beide films kwamen in 2009 uit. Rogen heeft in een interview toegelicht dat ze dit van te voren wisten en dat de castleden elkaar foto’s stuurden van de verschillende kostuums. Dit om ervoor te zorgen dat ze niet in elkaars vaarwater terecht zouden komen. Volgens Rogen zijn het dan ook twee totaal verschillende films geworden.

In ‘Observe and Report’ speelt Seth Rogen Ronnie, een manisch depressieve knul met de ambitie om agent te worden. Dankzij zijn intellect komt hij echter niet verder dan het hoofd van de beveiliging van een winkelcentrum. Als een potloodventer behalve de klanten, ook zijn geliefde collega lastig valt, is voor Ronnie de maat vol. Hij zal de viespeuk te pakken krijgen, zichzelf bewijzen als politieagent en indruk maken op het meisje.  De cast van de film is in principe prima. Ray Liotta neemt het niet meer zo nauw met de kwaliteitsfilms en maakt weer eens zijn opwachting als detective. Spelen kan hij, jammer dat het voornamelijk nog in matige films is. Verder is er voldoende komisch talent en doet Anna Faris het leuk als droomvrouw van Ronnie op de make-up afdeling. Seth Rogen is een kind van zijn tijd. Alles wat hij aanraakt lijkt in goud te veranderen, maar in ‘Observe and Report’ weet hij onvoldoende sympathie voor zijn personage op te wekken. Zijn “”medische aandoening”” in de film, een manische depressie, komt totaal niet uit de verf.

Een ander probleem is dat zo rond 2009 Seth Rogen in ontzettend veel films speelt en daarin steeds min of meer hetzelfde type neer zet. Was zijn nonchalance eerder ontwapenend, langzaam maar zeker begint het te vervelen. ‘Observe and Report’ noemt zichzelf de donkere versie van ‘Paul Blart’, maar Rogen brengt onvoldoende karakter mee om dat waar te kunnen maken. En als er dan gekozen moet worden tussen ‘Observe and Report’ en ‘Paul Blart’, is het toch de laatste die de voorkeur verdient.

Grietje de Heer