One Hundred Years of Evil (2010)

Regie: Erik Eger, Magnus Oliv | 80 minuten | komedie, avontuur, geschiedenis, mockumentary | Acteurs: Jon Rekdal, Jordi Almeida, Alexander Bareis, Tobias Bengtsson, Lucy Bermingham, Michael Boland, Edward Breene, James Dickson, Jason Dirnberger, Kathleen Dobbs, Russel Drew, Erik Eger, Julián Elizalde, Drummond Erskine, Kate Feerick, Patrick Fernicola, Guil Fisher, Jack Frankel, Hector Gonzales, Karen Lynn Gorney

In navolging van beroemde mockumentaries waarin fictionele gebeurtenissen als feiten in een documentaire worden gebracht, maakten Erik Eger en Magnus Oliv ‘One Hundred Years Of Evil’ rond het gegeven: overleefde Hitler de Tweede Wereldoorlog en ontsnapte hij naar Amerika?

Hoewel het verhaal een fascinerende film op had kunnen leveren, lijkt het erop dat Eger en Oliv niet konden kiezen of ze een diep satirische kijk wilden brengen, met materiaal dat ieder aan het twijfelen zou brengen, of een flauwe komedie. Het resultaat – een mix van beide – slaat de plank mis, omdat de verschillende vormen elkaar in de weg zitten, en de personen die in de film ondervraagd worden zo overduidelijk acteren – maar dit dan niet echt overtuigend doen. Ook hoofdonderzoeker Skule is geen moment geloofwaardig, maar acteur Jon Rekdal is niet komisch genoeg om dit in zijn voordeel te gebruiken. Zo komt de film in een moeilijk pakket, want het hele verhaal steunt op Skule en zijn geloof in de bizarre theorie. Waar de andere componenten al niet goed uitgewerkt zijn, is het de prestatie van Rekdal die ‘One Hundred Years of Evil’ definitief doet falen. Wat dan overblijft zijn enkele aardige vondsten die het researchteam opdoet in Amerika: bedacht Hitler het concept van de soap op televisie? Was hij de stichter van de gefaalde fastfoodketen McBratwurst? Het zijn vragen die – ook in hun context – niet echt leuk willen worden.

Zo is ‘One Hundred Years Of Evil’ als geheel nauwelijks de moeite waard, en valt het in het niets bij de geslaagde oefeningen in het genre, zoals Woody Allens ‘Zelig’. De film blijft te veel hangen in zijn interessante plot, zwakke acteurs en wil maar niet verder ontwikkelen. Hier en daar is het scenario slordig afgewerkt, en op andere plekken loopt de film helemaal de mist in. Nee, geen geslaagde oefening, deze mislukte poging van Eger en Oliv om twee genres in een te maken. ‘One Hundred Years Of Evil’ is nauwelijks onderhoudend.

Luuk Imhann

‘One Hundred Years of Evil’ verschijnt vrijdag 9 maart 2012 op DVD.