Panic Room (2002)

Regie: David Fincher | 112 minuten | drama, misdaad, thriller | Acteurs: Jodie Foster, Kristen Stewart, Forest Whitaker, Jared Leto, Dwight Yoakam, Patrick Bauchau, Ann Magnuson, Ian Buchanan, Andrew Kevin Walker, Paul Schulze, Mel Rodriguez, Richard Conant, Paul Simon, Victor Thrash, Ken Turner

De Oscar die acteur Forest Whitaker in 2007 won voor zijn sublieme vertolking van de Oegandese dictator Idi Amin in ‘The Last King of Scotland’ was de ultieme bekroning op zijn carrière. Whitaker is jarenlang ondergewaardeerd geweest in Hollywood. Hij krijgt niet vaak hoofdrollen en is meestal veroordeeld tot het spelen van bijrollen. Het mooie van deze getalenteerde acteur is echter dat hij van alle rollen die hij aangeboden krijgt, hoe klein ze ook zijn, iets bijzonders maakt. ‘Platoon’, ‘The Crying Game’ en ‘Phone Booth’ zijn slechts een paar voorbeelden van films waarin Whitaker een onvergetelijke indruk maakt. En die paar films waarin hij wél een hoofdrol speelt, zoals ‘The Last King of Scotland’ en de biopic ‘Bird’ over jazzvirtuoos Charlie Parker, steelt hij steevast de show. Met zijn treurige en oprechte oogopslag heeft hij iets aandoenlijks, iets menselijks. Ook in ‘Panic Room’ geeft hij nét dat beetje extra aan zijn rol.

In ‘Panic Room’ speelt Jodie Foster een vrouw die pas gescheiden is van haar vermogende echtgenoot. Deze Meg Altman neemt samen met haar tegendraadse tienerdochter Sarah (de debuterende Kristen Stewart) haar intrek in een gigantisch huis in een goede buurt in New York. Het huis heeft vier verdiepingen en is dus veel te groot voor twee vrouwen alleen. De meest in het oog springende kamer is de zogenaamde panic room; een stalen bunker voorzien van een eigen electriciteitstoevoer en telefoonlijn, waar de bewoners zich in geval van nood kunnen schuilhouden. Direct de eerste nacht hebben Meg en Sarah hun kleine fort al nodig, wanneer drie mannen het huis binnendringen. Rijkeluiszoontje Junior (Jared Leto) weet dat zich in het huis een flinke zak met geld bevindt, uitgerekend in de panic room. Hij heeft beveiligingsexpert Burnham (Forest Whitaker) meegenomen voor de technische kennis en Raoul (countryzanger Dwight Yoakam) voor het geval er fysieke kracht aan te pas moet komen. Een kat-en-muisspel begint, waarin de onderlinge spanningen hoog oplopen.

Velen zien ‘Panic Room’ als een tussendoortje van David Fincher. De veelgeprezen regisseur van films als ‘Se7en’, ‘The Game’ en ‘Fight Club’ had behoefte aan iets luchtigs na een reeks complexe films met maatschappijkritische bespiegelingen. Toen het scenario voor ‘Panic Room’ – van de hand van David Koepp (‘Jurassic Park’, ”Mission Impossible’, ‘Carlito’s Way’) – voor zijn neus lag hoefde hij dan ook niet lang te twijfelen. Een niet al te ingewikkeld verhaal dat zich in een kleine ruimte afspeelt en als voornaamste doel heeft het publiek op het puntje van zijn stoel te laten zitten. Da’s makkelijk scoren. Maar Fincher zou Fincher niet zijn als hij van ‘Panic Room’ niet een visueel hoogstandje zou maken. Hij trakteert de kijker daarom op shots vanuit onmogelijke camerastandpunten en heerlijke lange shots waarin er innovatief gebruik wordt gemaakt van het licht. Met name de scène waarin de inbrekers het huis binnenkomen is een genot om naar te kijken. Het is jammer dat het script wat achterblijft bij het visuele werk. Het verhaaltje is flinterdun, weinig origineel en behoorlijk voorspelbaar.

Desondanks zit je toch van begin tot het einde op het puntje van je stoel en dat heeft voornamelijk met de acteurs te maken. En het zijn er slechts zes die van belang zijn voor het verhaal. Jodie Foster speelde voor het eerst sinds drie jaar (‘Anna and the King’ in 1999) weer eens een hoofdrol en dat doet ze, zoals we van haar gewend zijn, prima. Ook al biedt de rol van Meg Altman haar niet zoveel mogelijkheden haar capaciteiten te tonen, toch weet ze er een mens van vlees en bloed van te maken. Ze wordt vergezeld door de jonge Kristen Stewart, die ook haar echte dochter had kunnen zijn aangezien ze als twee druppels water op haar lijkt. Het boevengilde is een kleurrijk gezelschap. Dwight Yoakam is heel behoorlijk als de creepy psychopaat en Jared Leto doet het aardig als het verwende ventje dat terugkrabbeld zodra het écht spannend wordt. Maar de show wordt absoluut gestolen door Forest Whitaker. Zijn personage Burnham is eigenlijk alleen maar bij de inbraak betrokken vanwege zijn expertise waar het gaat om beveiligingsmethoden. Hij is gezwicht voor de grote zak met geld die hem beloofd is. Daarmee wil hij zijn kinderen een goede toekomst bieden. Burnham is een bedachtzame man, met het hart op de goede plaats. Toch waagt hij zich op het boevenpad. Bij uitstek een rol voor Forest Whitaker, die de ziel van de film vertegenwoordigt.

‘Panic Room’ is geen bijster originele film en zeker niet Finchers beste. De visuele hoogstandjes van de regisseur zijn echter opnieuw indrukwekkend en de film is spannend van de eerste tot de laatste minuut. Bovendien leveren Forest Whitaker en Jodie Foster prima acteerprestaties af. Daarom is deze onderhoudende thriller zeker de moeite van het kijken waard.

Patricia Smagge

Waardering: 3

Bioscooprelease: 11 april 2002