Panman: Rhythm of the Palms (2006)

Regie: Sander Burger | 90 minuten | drama, muziek, familie | Acteurs: Gary Euton, Rita Gumbs, Liesbeth Kamerling, Ian Valz

‘Panman: Rhythm of the Palms’ is een luchtige film met een rauw randje. Enerzijds krijgen we de zorgeloze, vrolijke indruk van de Caraïben mee, anderzijds zien we de hardheid van het bestaan en het vergaan van tradities op deze eilanden. De sfeer van Sint Maarten en het leven dat de bevolking er leidt komt goed naar voren in deze film. We krijgen meerdere malen een goed overzicht van de dorpen en er worden ons inkijkjes in de woningen gegund. Daarbij is ook direct duidelijk dat de steelpan een belangrijke rol vervult op het eiland en is het prachtig om de muziek te horen die zo’n simpel instrument voortbrengt.

Harry Daniels komt geloofwaardig over omdat hij zowel zijn vertederende kant heeft, wanneer hij het bijvoorbeeld voor Jacko opneemt tegen een paar pestkoppen als zijn egoïstische kant, wanneer hij nachtenlang van zijn gezin wegblijft omdat hij zaken moet regelen voor zijn steelpanmuziek. Zijn tweede liefde naast muziek, Theresa, vervult de rol van muze perfect hoewel zij zo nu en dan wel erg humeurig uit de hoek komt. De geloofwaardigheid gaat er een beetje af wanneer Theresa weer voor de zoveelste keer boos lijkt te zijn om niets. Toch kun je je merendeels goed inleven in haar situatie en snap je haar gevoelens als vrouw van DE Harry Daniels.

Het overlijden van hun zoon komt vrijwel uit het niets en lijkt niet goed in de film te passen. Om deze gebeurtenis met het geheel te doen versmelten was meer uitwerking nodig geweest. Dit maakt ook dat de beelden van de dode zoon die zo nu en dan voorbij flitsen eerder lachwekkend en een tikkeltje naar zijn dan dat deze volkomen te begrijpen en medeleven opwekkend zijn.

De film verzinkt erg snel in de dramatiek van het verhaal, wat jammer is gezien de pracht van het eiland en de muziek die er gemaakt wordt. Te snel krijgen we de indruk dat het een en al ellende is daar op de Caraïben, puur omdat Harry het niet voor elkaar krijgt de steelpanmuziek nieuw leven in te blazen.

Daar staat echter tegenover dat Jacko, de lieveling van Harry, Harry’s levensverhaal aan ons vertelt wat meer afstand schept dan wanneer we alleen de personages zelf zouden horen praten. Deze verteller zorgt er, samen met de korte ietwat amateuristische beelden, ook voor dat de gebeurtenissen zo nu en dan niet helemaal serieus te nemen zijn. Jacko voegt een komische noot toe door zijn nuchtere manier van vertellen. De beelden zijn grappig doordat we de geschiedenis in zeer fel lichtgekleurde beelden zien waardoor alles zich in een of andere hemel afgespeeld lijkt te hebben.

Jacko’s eigen levensverhaal is interessant en geloofwaardig, maar is soms moeilijk te volgen doordat ook Harry’s verhaal nog meespeelt. Zo nu en dan verliezen we de structuur en weten we niet meer of het over steelpanlegende Harry Daniels gaat of over Jacko zelf. Dit is zonde omat je op deze manier je aandacht moeilijk vast kan houden, wat toch wel de moeite waard is bij een film over zo’n bijzonder instrument als de steelpan.

Jacko’s verhaal is geloofwaardig totdat Liesbeth Kamerling in beeld komt huppelen. We snappen dat Jacko zich afzet tegen Harry, omdat deze alleen maar zijn eigen dromen op hem projecteert en Jacko liever zijn eigen weg wil gaan. Wanneer Jacko echter voor het eerste het beste blanke zangeresje (Kamerling) valt dat op het eiland arriveert zijn we toch minder in staat dit te geloven. Kamerling overtuigt absoluut niet in haar zangkunsten en daarbij is haar Engels zo vernederlandst als het maar kan. Gelukkig is de intrige tussen de twee van korte duur en sluit de film op een zeer hartverwarmende en passende manier af.

Ondanks dat de structuur en de geloofwaardigheid van de film het soms laten afweten heeft Burger redelijk werk geleverd door met ‘Panman: Rhythm of the Palms’ een bijzonder instrument onder de aandacht te brengen en ons daarbij een kijkje te laten nemen in het niet altijd even vrolijke Caraïbische leven.

Jard Diederiks

Waardering: 2.5

Bioscooprelease: 4 september 2008