Paria (2024)

Recensie Paria CinemagazineRegie: Edson da Conceicao | 83 minuten | thriller | Acteurs: Emmanuel Ohene Boafo, Kimberley Agyarko, Aminata Soumaoro, Martijn Nieuwerf, Rian Gerritsen, Thomas Hoppener, Micha Hulshof, Michiel Kerbosch, Joke Tjalsma, Mara van Vlijmen, Maeve van der Steen, Bram Flick

Een Ghanees gezin komt na een verblijf in een azc terecht in een rustige, Nederlandse woonwijk. Vader Samuel (Emmanuel Ohene Boafo), moeder Sarah (Kimberley Agyarko) en hun tienerdochter Faith (Aminata Soumaoro) hebben het ‘geluk’ om een grote woning te kunnen betrekken. Maar al gauw blijkt hun nieuwe onderkomen te mooi om waar te zijn. Het begint onschuldig met een verse drol voor het huis, maar dan hoort Samuel enge geluiden en ziet hij rare gedaantes.

Geheimzinnig zijn ook de buurtbewoners. Faith mag bij Karin (Rian Gerritsen) naar een nest met jonge poesjes komen kijken en Arthur (Martijn Nieuwerf) helpt de ouders met het ophalen van gratis spullen, maar onder alle vriendelijkheid lijkt er iets te broeien. Tegelijkertijd is Samuel geestelijk wankel en wil hij zo snel mogelijk terug naar Ghana. Dat zorgt weer voor wrijving met de mentaal sterke Sarah, die er juist alles aan doet om in te burgeren. Langzamerhand begint Samuel te geloven dat de buurt het slecht voorheeft met zijn gezin. Is zijn wantrouwen terecht of is er iets anders aan de hand?

De Nederlandse thriller ‘Paria’ (2024) van Edson da Conceicao is spannend, met een potentieel xenofobe buurt en een paranoïde stoornis die op de loer ligt. Ook het goed gecaste gezin houd je aan boord van het verhaal. Het had misschien opwindender kunnen zijn, als de spanningselementen subtieler waren gedoseerd. Het zijn nogal veel onverklaarbaarheden, die ook snel achter elkaar worden afgevuurd.

Het bloed stolt eigenlijk vooral door de bejegening van de Ghanese nieuwkomers. Die varieert van betuttelend tot haatdragend, waarbij zelfs een docent Nederlands als tweede taal (Mara van Vlijmen) vijandig is. “Als je dit examen niet haalt,” zegt ze en plein public tegen Samuel, “moet je die 10.000 euro van ons terugbetalen.” Het is natuurlijk een uitvergrotende spiegel die ‘Paria’ ons voorhoudt, maar het beeld is duidelijk en verre van fraai.

‘Paria’ is al met al een geslaagde thriller. De mysterieuze elementen zijn niet optimaal gedoseerd, maar deze film biedt een spiegelbeeld vol vreemdelingenhaat, en dat is ijzingwekkend genoeg.

Ester Šorm

Waardering: 3

Uitzending op: donderdag 22 februari 2024, VPRO