Pina Bausch (2006)
Regie: Anne Linsel |44 minuten | documentaire | Met : Pina Bausch
De documentaire ‘Pina Bausch’ toont iets bijzonders: de werkwijze van Pina Bausch. In deze film van nog geen uur is te zien hoe haar balletten vorm krijgen. Niet alleen Bausch speelt daarin een rol, maar ook haar dansers en decorbouwer. Het resultaat bestaat uit vreemde, soms zeer persoonlijke of absurdistische voorstellingen. Af en toe zijn er onvoorziene gevolgen: het publiek gaat dan zo op in een scène dat het een eigen rol gaat spelen.
Bausch wordt in 1940 in Solingen geboren. Ze begint op veertienjarige leeftijd haar dansstudie aan de Folkwang-academie in Essen, die destijds geleid wordt door Kurt Jooss, één van de oprichters van de Duitse expresionistische dansschool. Na haar studie krijgt ze een beurs aan de prestigieuze Juilliard School in New York. Ze danst bij verschillende Amerikaanse gezelschappen, toert over de hele wereld, en wordt in 1962 solist bij het Folkwang-Ballett van Jooss. Ze assisteert hem regelmatig en maakt in 1968 haar eerste choreografie. In 1969 volgt ze Jooss op als docent aan de Folkwang Hogeschool en in 1972 wordt ze artistiek directeur van het Wuppertal Opera Ballet, dat niet veel later de naam Tanztheater Pina Bausch krijgt. In 2007 geeft ze ruim dertig jaar leiding aan het Tanztheater dat inmiddels is uitgegroeid tot een toonaangevend internationaal gezelschap.
De stukken van Bausch zijn weinig harmonisch. Ze wil een reëel beeld van de wereld laten zien, echte emoties tonen. Een steeds weer terugkerend thema is de interactie tussen man en vrouw. Haar werk bestaat vaak uit een afwisseling van korte, veelal surrealistische dialogen en handelingen. In haar grote multimedia producties is de eclectische muziek van groot belang, net zoals de ingewikkelde decors. De visuele elementen zijn sterk beïnvloed door Bausch’ echtgenoot, de Nederlandse decor- en kostuumontwerper Rolf Borzik. Hij voorziet Bausch al in moeilijke beginjaren van de broodnodige steun en maakt kort voor zijn overlijden in 1980 nog mee dat het gezelschap international doorbreekt. Net als Pina Bausch zelf is de film ‘Pina Bausch’ apart en interessant. Uit gesprekken met Bausch en de anderen blijkt dat ze niet voor een makkelijke weg heeft gekozen, maar wel uiterst integer aan het werk is. Haar authenticiteit en oprechtheid zorgen voor een boeiende documentaire.
Iris Schreurs