Plan B (2008)

Regie: Robin Pront | 20 minuten | korte film | Acteurs: Jeroen Perceval, Manou Kersting, Maarten Westra Hoekzema, Eric Kloeck

De eerste gedachte die spontaan opkomt na het zien van ‘Plan B’ is dat dit kruimeldiefverhaal op speed uit de pen komt van niemand minder dan Quentin Tarantino. Niet in het minst dankzij de hilarische gesprekken en maffe personages. De maker in casu heet echter Robin Pront en levert hier een white-trash mokerslag.

Deze kortfilm speelt zich constant tussen vier muren af en teert vooral op twee fantastische acteurs. Soms vraag je je af of Jeroen Perceval en Manou Kersting wel acteren en niet simpelweg zichzelf zijn. Samen portretteren ze twee nietsnutten van het ergste soort die zich in een groezelig appartementje wentelen in hun ledigheid. Gio en Bolle proberen de puinhoop, die niet minder dan hun dagelijks bestaan is, te ruimen door wat coke te verpatsen voor een gangster van Albanese afkomst. Moeilijk als het grootste deel daarvan in hun eigen neusgaten verdwijnt. Geen cent te makken dus maar de Albanees wil zijn poen.

Het beste moment van deze twintig minuten durende bad trip zit helemaal aan het begin. Gio die, stijf van het witte poeder, een hilarisch pleidooi aframmelt ten voordele van de bekende Antwerpspits en cultfiguur Patje Goots. Meteen wordt duidelijk wat voor volk de kijker mag verwachten. Er volgt een spervuur van platte dialogen en opgefokte toestanden. De camera beweegt zich als de protagonisten: nerveus als een suikerpatiënt op zoek naar insuline. Het gedoe met de Nederlandse schrijver komt niet helemaal uit de verf maar die persoon heeft op het einde nog een belangrijke inbreng. Het verhaal wordt abrupt afgebroken maar tijdens de credits krijgen we de afloop te zien, erg apart. En die is voorzien van gruwelijke humor. Het is dan ook aangeraden niet te eten voor het slot zich aankondigt.

‘Plan B’ won op het Internationaal Kortfilmfestival van Leuven in 2008 zowel de Prijs van het Publiek als de Prijs van de Jury. Tarantino zou zijn duim opsteken.

Jochem Geelen