Praia do Futuro (2014)

Regie: Karim Aïnouz | 102 minuten | drama | Acteurs: Wagner Moura, Clemens Schick, Jesuíta Barbosa, Fred Lima, Thomas Aquino, Maj. Barreto, Marcus Davis Andrade Brage, Savio Ygor Ramos, Demick Lopes, Emily Cox, Sophie Charlotte Conrad

Echt alledaags is het niet. Een arthousedrama over een homoseksuele baywatcher op een Braziliaans strand. Toch krijgen we dit voor onze kiezen in ‘Praia do Futuro’. Het verhaal begint wanneer baywatcher Donato tevergeefs een Duitse man probeert te redden van de verdrinkingsdood. Wanneer hij Konrad ontmoet, de vriend van de omgekomen Duitser, bloeit onverwacht een romance op. Wat nu? Konrad volgen naar Berlijn of toch in Brazilië blijven, bij zijn collega’s en zijn broertje?

Hoewel het verhaal misschien wat cheesy lijkt, heeft ‘Praia do Futuro’ toch echt de looks en feel van een arthousedrama. De looks zijn vaak oogverblindend. De zee bij avond, wanneer het idyllische strand schril afsteekt tegen het decadente neon van de stad. Berlijn in de stille avondschemering. Het prachtige aquarium in de Berlijnse Zoo met onverwacht opduikende figuurtjes.

Die beeldpracht en de aangename arthousefeel (traag en suggestief) zijn niet de enige pluspunten. ‘Praia do Futuro’ heeft iets zinnigs te zeggen over botsende (sub)culturen. Wat heeft een homoseksueel te zoeken in de machowereld van het Braziliaanse strandleven? Wat heeft een Braziliaanse strandjongen te zoeken in het kille Berlijn? Welke rol speelt de liefde bij de zoektocht naar een eigen plekje? Boeiende vragen met even boeiende antwoorden.

Wat aan ‘Praia do Futuro’ ontbreekt zijn uitgewerkte karakters. We weten dat de personages gay en eenzaam zijn, maar veel verder dan dat komen we niet. Ook is het soms lastig om sympathie te voelen voor onze helden. Wat niet helpt is dat Donato en Konrad al beginnen te bonken op het moment dat het lijk van Konrads vriend nog in zee ronddrijft. De nadruk op seks en het feit dat ieder excuus wordt aangegrepen om uit de kleren te gaan, maakt de film wellicht meer geschikt voor de doelgroep dan voor een algemeen publiek. Gezien de thematiek best jammer.

Zo is ‘Praia do Futuro’ een prachtig gefilmd, diepgaand, maar tegelijk onuitgewerkt portret van een man die op zoek is naar een eigen plekje op de wereld. Een wereld met veel seks, veel dans en heel veel bloot. Maar ook met panorama’s die je niet snel vergeet.

Henny Wouters

‘Praia do Futuro’ verschijnt donderdag 26 maart 2015 op DVD.