Princess Protection Program (2009)

Regie: Allison Liddi | 89 minuten | drama, komedie, familie | Acteurs: Demi Lovato, Selena Gomez, Nicholas Braun, Molly Hagan, Johnny Ray, Jamie Chung, Samantha Droke, Robert Adamson, Kevin G. Schmidt, Dale Dickey, Sully Diaz, Tom Verica, Jessenia Da Silva Rios, Ángel Vázquez, Brian Tester, Cristina Soler, Magda Rodriguez, Talia Rothenberg, Ramon Saldana, Eitan Bender, Sam Richardson, Isaac Santiago, Keshava John Rossi

Het wordt meiden er met de paplepel ingegoten: prinsessen zijn cool! Het begint al als je een kleuter bent: de Disney Princess-merchandise is niet aan te slepen op kinderfeestjes en bij verkleedpartijen gaat de keuze al gauw naar een Sneeuwwitje of Doornroosje makeover. Zodra je met een afbeelding van Belle of Yasmine op je shirtje of rugzak op het schoolplein uitgelachen wordt omdat het te kinderachtig is, kun je moeiteloos doorstromen naar de op de bovenbouw en middelbare school gerichte speelfilms als ‘The Princess Diaries’ (2001). In datzelfde vaarwater zit ‘Princess Protection Program’ (2009), niet geheel toevallig ook een productie van The House of Mouse…

De stoere Carter (Selena Gomez (“The Wizards of Waverly Place”)) woont samen met haar vader Joe (Tom Verica) ergens achteraf in Louisiana. Haar vader runt een winkel in visbenodigdheden, maar dat blijkt slechts een dekmantel te zijn voor zijn echte broodwinning: hij is namelijk majoor bij de internationale organisatie die zich bezighoudt met het beschermen van prinsessen. Wanneer prinses Rosalinde (Demi Lovato, ‘Camp Rock’) van het fictieve koninkrijk Costa Luna een maand voor ze gekroond wordt tot koningin moet vluchten omdat er een coup is gepleegd, is hij de aangewezen persoon om er voor zorgen dat ze ergens veilig kan onderduiken, zodat generaal Kane (Johnny Ray) haar niet gevangen kan nemen. Joe neemt de goed opgevoede prinses mee naar zijn huis, er van uitgaande dat Carter en zij wel dikke vriendinnen zullen worden. Hij heeft echter geen rekening gehouden met de verschillende – dus botsende – karakters van de dames!

Tot de rust weer is gekeerd in Costa Luna is het de bedoeling dat prinses Rosalinde tijdelijk als nichtje Rosie door het leven gaat, maar dat valt nog niet mee met al haar koninklijke maniertjes en wereldvreemdheid. Ze kan weliswaar in zes verschillende talen een hamburger bestellen, maar hoe je zo’n ding eet is haar niet bekend. Bij het bowlen geeft ze aan dat ze niet weet welke schoenmaat ze heeft, want “die worden altijd voor haar gemaakt”. Niet alleen werkt Rosie Carter op haar zenuwen, Carter moet ook haar uiterste best doen om de prinses niet door de mand te laten vallen. Het levert amusante scènes op. De twee actrices hebben een leuke wisselwerking en zetten hun rollen heel behoorlijk en geloofwaardig (voor zover de plot geloofwaardig is natuurlijk) neer. Enige echte minpunt qua acteerwerk is Jamie Chung, die haar rol als highschool feeks veel te ver doorvoert.

Uiteraard is de logica ver te zoeken – die hele staatsgreep is een bijvoorbeeld een lachertje om nog maar te zwijgen over de gebeurtenissen tijdens de onvermijdelijke Prom Night – en het verhaal is redelijk voorspelbaar (de uitslag van de Prom Queen verkiezing bijvoorbeeld), maar voor de doelgroep (voornamelijk tienermeisjes) is ‘Princess Protection Program’ een hele vermakelijke en vooral onschuldige film.

Monica Meijer