Race naar de maan – Atrapa la bandera (2015)

Regie: Enrique Gato | 94 minuten | animatie, avontuur, komedie | Nederlandse stemmencast: Sander Slingerland, Tara Hetharia, Tim Knol, Sipke Jan Bousema, Frits Lambrechts, Charly Luske, Peggy Vrijens | Engelse stemmencast: Phillipa Alexander, Bryan Bounds, Sam Fink, Ed Gaughan, Andrew Hamblin, Rasmus Hardiker, Adam James, Paul Kelleher, Lorraine Pilkington, Derek Siow, Jennifer Wiltsie

‘Race naar de maan’ (‘Atrapa la bandera’) is een Spaanse animatiefilm van internationale allure. Regisseur Enrique Gato blikte eerder het al even charmante ‘Ted en de schat van de mummie’ in en bewijst met dit familieavontuur beslist geen eendagsvlieg te zijn. Met aantrekkelijke animaties, aanspreekbare figuurtjes, een vlot en vooral humoristisch verhaal is ‘Race naar de maan’ prima tijdverdrijf voor het hele gezin.

Mike Goldwing komt uit een familie met een rijke ruimtevaart-traditie. Zijn vader en opa werk(t)en allebei bij Nasa, maar door een geheimzinnige gebeurtenis in het verleden zijn de banden tussen de twee generaties verbroken. Mikes moeder probeert nog altijd wanhopig de relatie te lijmen, maar opa weigert steevast aan verjaardagsfeestjes deel te nemen. Ondertussen doen Mike en zijn vriendjes Amy en Marty verwoede pogingen om een windsurfwedstrijd te winnen. Dan beweert de miljonair Richard Carson III op televisie dat de maanlanding in 1969 in scène gezet is. Hij geeft aan binnenkort het bewijs te leveren door te laten zien dat de vlag nooit op de maan is geplaatst, door zijn vaders droom – de maan te bezoeken – waar te gaan maken. Natuurlijk reageert Nasa daar adequaat op, zij vatten het plan op om opnieuw een raket naar de maan te sturen. Door allerlei onverwachte gebeurtenissen is het echter niet Mikes vader die als astronaut de eer van Nasa én de Goldwings mag redden, maar Mike, Amy, Marty’s hagedis en opa… En wat is die megalomane Carson eigenlijk echt van plan?

Echt spannend is ‘Race naar de maan’ natuurlijk niet, want vanaf het begin is het al zo klaar als een klontje dat Mike zal zegevieren, maar dit klassieke goed versus kwaad-plot levert geen belemmering op om van de film te genieten. Er zitten voldoende goed uitgevoerde grappen in (alleen al het idee dat er een bejaardenhuis voor van hun pensioen genietende astronauten bestaat!), leuke knipogen (de Stanley Kubrick scène!) én de film is op meerdere manieren zeer vrouwvriendelijk. De liefde voor de ruimtevaart ademt uit elke porie van de film en het moet al raar lopen wil de nieuwsgierigheid over dit onderwerp niet aangewakkerd worden bij een aantal jonge kijkers. De moraal van het verhaal – familie is het belangrijkste dat er is – is sinds de maanlanding natuurlijk al in talloze films gestopt, maar het wordt hier met zoveel hart en ziel verkondigd, dat je daar niet over kunt vallen.

Monica Meijer

Waardering: 3

Bioscooprelease: 13 januari 2015
DVD-release: 18 mei 2016