Rookie (2021)

Recensie Rookie CinemagazineRegie: Lieven Van Baelen | 101 minuten | drama | Acteurs: Veerle Baetens, Matteo Simoni, Stefaan Degand, Tibo Vandenborre, Stilian Keli, Ilse De Rauw, Guy Combes, Valentijn Braeckman, Sieber Marly, Laurence Briand, Ramë Berisha

Ondanks dat Nicky zijn broer heeft verloren aan een motorongeluk, blijft voor hem de liefde voor het motorracen onvoorwaardelijk. Het asfalt is heilige grond en de entourage rond de circuits is als een warm bad voor de rijzende ster. De gewiekste Nicky, doorwrocht gespeeld door Matteo Simoni, kan als een amateurbokser doorstoten naar het professionele niveau. Vervolgens krijgt hij juist tijdens de doorbraakrace een gruwelijk ongeluk. En hoewel deze eigenzinnige sporter een enorme wil heeft om grenzen te verleggen, zegt zijn lichaam tijdens de revalidatie definitief ‘nee’ en verandert zijn grote liefde in een existentiële worsteling. Echter zijn neefje Charlie (Valentijn Braeckman), die Nicky als een kuiken volgt, blijkt ook de smaak voor het motorracen te hebben geërfd. Zichtbaar genietend neemt Nicky Charlie, de rookie, daarom onder zijn hoede, maar Charlie’s moeder, Vero (Veerle Baetens), heeft haar ernstige bedenkingen en wil niet nog eens een grafkist wegdragen van de racebaan.

Deze race-gekke productie betreft een tamelijk ruwe studie van een zelfdestructief alfamannetje die zijn droom projecteert op zijn neefje. ‘The Racer’ (Kieron J. Walsh, 2020), ook met Simoni, en de testosteron gedreven ‘Rundskop’ (Michaël R. Roskam, 2011) zijn vergelijkbare films van Belgische bodem. Al deze personages geven gas in de bochten waar het eigenlijk net niet kan, daar waar de adrenaline volop door de bloedbanen pompt. Gelijkend op het gedrag van een verslaafde. Daarnaast laat de explosieve mix van obsessie en sport vernietigende sporen na bij familie en omgeving.

Filmisch zit ‘Rookie’ best strak in elkaar en komt de weergave van het motorrace milieu realistisch over. Daar zou je best verder in willen duiken, maar het verhaal richt zich op de driehoek van Nicky, Charlie en Vero. Uiteindelijk dragen hun acteerprestaties de film. Jammer dat dan bij de jongste van het drietal, Valentijn Braeckman, de vertolking nogal mat en voorspelbaar is.

Te veel sportclichés en dramatische inkoppertjes doen ‘Rookie’ de das om: de berooide en miskende topsporter gaat allerlei persoonlijke en ethische grenzen over omdat de top dat nu eenmaal vraagt. En hoewel de finale van ‘Rookie’ een antithese is van de ‘Rocky’-achtige films, is het niet per se origineler. De verdienstelijke recreatie van het motorrace wereldje en de bezielde prestatie van Simoni daargelaten, is het sportdrama met het donkere randje en de zelfdestructieve man al lang niet meer uniek. Zo beleeft regisseur Lieve Van Baelen enigszins een valse start.

Roy van Landschoot

Waardering: 3

Bioscooprelease: 7 oktober 2021
DVD- en blu-ray-release: 25 februari 2022