Runner Runner (2013)

Regie: Brad Furman | 88 minuten | misdaad, drama, thriller | Acteurs: Justin Timberlake, Ben Affleck, Gemma Arterton, Anthony Mackie, Michael Esper, Oliver Cooper, Christian George, Yul Vazquez, John Heard, James Molina, Louis Lombardi, Vincent Laresca Bernie O. Ramos Robledo, Sam Palladio, David Costabile, Jordan Beder, Bob Gunton, Ben Schwartz, Dayo Okeniyi, Mike Sampedro

Richie Furst, een student aan de prestigieuze universiteit Princeton en de zoon van een gokverslaafde vader, probeert zijn peperdure studie te bekostigen door zich onder te dompelen in de wereld van het gokken op internet. Hij verdient vooral een aardig zakcentje bij door als tussenpersoon te fungeren voor diverse gokkers. Maar de keurigheid veinzende directeur van de universiteit staat er uiteraard op dat Richie stopt met dit handeltje omdat zich massaal aan kansspelen overgevende studenten geen goede reclame zijn voor het onkreukbare imago van de onderwijsinstelling. Als Richie al zijn geld in rook ziet opgaan na het spelen van een marathonsessie poker op het internet, is de student er heilig van overtuigd dat hij is opgelicht. Hij laat het er niet bij zitten en besluit om naar Costa Rica af te reizen voor een ontmoeting met Ivan Block, de steenrijke eigenaar van de goksite waarop Richie zijn bescheiden fortuin heeft verspeeld. Geïmponeerd door de doortastendheid en intelligentie van Richie, verleidt Block de student om voor hem te komen werken. Het groentje neemt die uitdaging natuurlijk gretig aan, want veel betere kansen om binnen een paar jaar miljonair te worden komen immers niet vaak voorbij. Maar het duurt niet lang voordat Richie in contact komt met de schaduwzijde van het snelle geld en hij het ware gezicht van zijn nieuwe baas krijgt te zien. Als Richie door de FBI wordt benaderd om Block en zijn gokimperium ten val te brengen, moet hij zijn grootste gok ooit nemen.

Thematisch gezien heeft ‘Runner Runner’ soms wel wat weg van het illustere ‘Wall Street’, want ook in deze film zien we hoe een slimme en ambitieuze, doch ietwat naïeve jongeling door een keiharde, aalgladde en uiterst succesvolle zakenman wordt ingewijd in de geheimen van de wereld van het grote geld. Alleen is het decor in ‘Runner Runner’ niet de aandelenbeurs van New York, maar de bloeiende en lucratieve wereld van de online-gokspelletjes. En net als in ‘Wall Street’ moet ook in ‘Runner Runner’ de aanvankelijk door klatergoud verblinde pupil uiteindelijk een listige manier zien te vinden om de meester te slim af te zijn teneinde zelf het hoofd boven water te kunnen houden. Maar daarmee houden de overeenkomsten ook op, want kwalitatief kan ‘Runner Runner’ absoluut niet tippen aan het meesterwerk van Oliver Stone. Buiten het feit dat Ivan Block geen Gordon Gekko is (al zet Ben Affleck zijn personage ook weer niet geheel onverdienstelijk neer), heeft ‘Runner Runner’ ook te lijden onder een nogal voorspelbare plot. Het zal de ervaren filmkijker weinig moeite kosten om het uiteindelijke verloop en de ontknoping van het verhaal al in een vrij vroeg stadium succesvol te voorspellen. De meeste standaardaanwijzingen uit het handboek der scenaristen worden braaf gevolgd, waardoor de film zelden echt spannend of meeslepend wordt.

Hoewel ‘Runner Runner’ een lekker vlot tempo aanhoudt en vaak best lekker wegkijkt, is de film uiteindelijk niet spannend, verrassend en inhoudelijk sterk genoeg om echt indruk te kunnen maken. Ook de sexy glamourwereld van de witteboordencriminaliteit komt slechts bij vlagen voldoende uit de verf. Wat uiteindelijk overblijft is een redelijke, maar helaas ook behoorlijk clichématige actiethriller.

Frank Heinen

Waardering: 2.5

Bioscooprelease: 10 oktober 2013
DVD- en blu-ray-release: 12 februari 2014