Scream at the Devil (2015)

Regie: Joseph P. Stachura | 98 minuten | thriller | Acteurs: Shari Shattuck, Eric Etebari, Jane Park Smith, Tony Todd, Kiko Ellsworth, Bill Oberst Jr.,  Jennifer Lyons, Amy Argyle, Corina Boettger, Teddy Vincent, Brendan Norman, Julia Morizawa, Marti Hale, Rene Guerrero, Allana Barton, Jennifer Baute

Mirium Jones lijdt aan schizofrenie. Bovendien heeft ze veel verdriet van het door haar man gepleegde overspel. Om de narigheid achter zich te laten, reist Mirium in haar eentje naar Italië. Maar zelfs in het land van haar dromen voelt ze zich terneergeslagen en eenzaam. In een oude basiliek in Venetië komt ze plots oog in oog te staan met een angstaanjagende verschijning. De demonische figuur blijkt Satan in hoogsteigen persoon te zijn. Eenmaal terug in Los Angeles sluit Mirium weer vrede met haar man Gabriel. De twee beginnen een nieuw leven in een mooi huis dat is gesitueerd in een rustgevend en bosrijk heuvellandschap. Maar op de nieuwe woonplek krijgt Mirium al snel lest van bizarre en griezelige visioenen. Tot overmaat van ramp verdwijnt Gabriel na een knallende ruzie spoorloos. Mirium is nu helemaal op zichzelf aangewezen en wordt belaagd door gruwelijke demonen die haar tot waanzin proberen te drijven.

Hoewel ‘Scream at the Devil’ thematisch de nodige raakvlakken heeft met gedistingeerde horrorklassiekers als ‘The Exorcist en ‘Rosemary’s Baby’ (een scène lijkt zelfs nagenoeg gekopieerd uit het meesterwerk van Roman Polanski), komt de kijker die een suspenserijk gruwelepos van vergelijkbare kwaliteit verwacht bedrogen uit. Het is niet zo dat ‘Scream at the Devil’ totaal geen potentie heeft. Sommige surrealistische visioenen van hoofdpersoon Mirium zijn best aardig en angstwekkend, terwijl ook bepaalde schrikmomenten enig effect sorteren. Het geheel wordt echter grotendeels verstierd door het warrige en ondoordacht ogende script. Al vanaf het moment dat Mirium de Venetiaanse Basilica San Marco (nog in de eerste tien minuten van de film) binnenloopt, hulp van boven inroept om haar kinderwens te vervullen en vervolgens in aanraking komt met de duivel, springt ‘Scream at the Devil’ van de hak op de tak. Het is niet verkeerd om de kijker een beetje aan het denken te zetten, maar wat basale achtergrondinformatie is toch wel handig. Dit werkje ontbeert echter elke context en wordt daarom bij tijd en wijle wel erg warrig. Het matige, sterk naar overacting en hysterie neigende spel van hoofdrolspeelster Shari Shattuck helpt ook niet echt. De rest van de cast oogt vooral houterig en voegt weinig toe aan het geheel. Alleen Tony ‘Candyman’ Todd kwijt zich redelijk van zijn taak, maar de hem toebedeelde rol is te bescheiden om echt indruk te maken. Budgettaire beperkingen zorgen er bovendien voor dat de special effects soms behoorlijk amateuristisch ogen.

Hoewel het spelen met de dunne scheidslijn tussen realiteit en inbeelding in een film over occulte thema’s een aardige invalshoek is, valt de uitwerking in ‘Scream at the Devil’ over de gehele linie tegen. Een paar aardige momenten kunnen dan ook niet verhullen dat we hier van doen hebben met een rommelige en tamelijk zwakke horrorprent.

Frank Heinen

‘Scream at the Devil’ verschijnt dinsdag 24 mei 2016 op DVD.