Secret Window (2004)

Regie: David Koepp | 96 minuten | drama, horror, thriller | Acteurs: Johnny Depp, John Turturro, Maria Bello, Timothy Hutton, Charles S. Dutton, Len Cariou, Joan Heney, John Dunn-Hill, Vlasta Vrana, Matt Holland, Gillian Ferrabee, Bronwen Mantel, Elizabeth Marleau, Kyle Allatt, Richard Jutras

Het werd wel weer eens tijd voor een geslaagde verfilming van een verhaal van Stephen King! Natuurlijk kan King terugkijken op bewerkingen van zijn verhalen die inmiddels tot de filmklassiekers gerekend worden, zoals ‘Carrie’ (1976), ‘The Shining’ (1980) en natuurlijk ‘The Shawshank Redemption’ (1994). Maar na ‘Dolores Claiborne’ (1995) was het niveau van King-verfilmingen maar matig, met als enige uitzondering het prachtige ‘The Green Mile’ uit 1999, met Tom Hanks in de hoofdrol.

Gelukkig is er nu ‘Secret Window’, gebaseerd op Kings verhaal ‘Secret Window, Secret Garden’. De regisseur, David Koepp, is zeker geen nieuwkomer in de filmwereld. Hij schreef en regisseerde ‘Stir of Echoes’ (1999) en schreef het script voor onder andere ‘Carlito’s Way’ (1993), ‘Snake Eyes’ (1998) ‘Panic Room‘ (2002) en voor zowel ‘Spider-Man’ (2002) als ‘Spider-Man 2’ (2004).

Hoewel ‘Secret Window’ niet de geschiedenis in zal gaan als een klassieker is het een goed gemaakte psychologische thriller die de middelmaat ontstijgt. Dit is zeker niet in de laatste plaats te danken aan de hoofdrol van Johnny Depp, die eens te meer bewijst dat hij in staat is zo goed als in zijn eentje een film te dragen. Dat wil overigens niet zeggen dat zijn medespelers in ‘Secret Window’ niet hun best doen. Vooral John Turturro blinkt uit in de rol van de sinistere John Shooter.

Behalve spannende scènes en vreemde plotwendingen bevat deze film ook komische momenten. Het neurotische gedrag van Depp werkt af en toe op de lachspieren. En wanneer het voormalige echtpaar Depp-Bello en Bello’s nieuwe vriend Hutton zich in één ruimte bevinden vliegen de rake opmerkingen over en weer.

Heel knap is de manier waarop Depp, Bello en Hutton in hun rollen van respectievelijk Mort, Amy en Ted de gehele film door ergens tussen sympathiek en onsympathiek in blijven hangen. Daardoor rijst de vraag of deze hoofdfiguren wel zijn voor wie ze zich uitgeven. Is Amy oprecht bezorgd over haar ex-man, of doet ze alsof om hem zover te krijgen de definitieve echtscheidingspapieren te tekenen? Is Ted wel zo schuldbewust als hij zich voordoet? En is Depp nou echt het slachtoffer van de omstandigheden waarin hij zich bevindt? Allemaal vragen die in de finale van de film voor een deel worden beantwoord.

Saskia Blokker

Waardering: 3.5

Bioscooprelease: 15 april 2004