Singham (2011)

Regie: Rohit Shetty | 143 minuten | actie, misdaad, drama, romantiek | Acteurs: Ajay Devgn, Kajal Agarwal, Prakash Raj, Sonali Kulkarni, Sachin Khedekar, Sudhanshu Pandey, Suchitra Bandekar, Ravindra Berde, Suhasini Deshpande, Agasthya Dhanorkar, Anant Jog, Govind Namdeo, Kishore Nandlaskar, Vijay Patkar, Ashok Samarth, Ashok Saraf, Jayant Sawarkar, Murli Sharma, Vineet Sharma, Sana Sheikh, Meghna Vaidya, Pradeep Welankar

De Indiase filmindustrie is toch wel een van de meest bijzondere filmindustrieën ter wereld. Per jaar worden in Bollywood zo’n 900 films gemaakt. Dat betekent natuurlijk voor acteurs veel werkgelegenheid. Neem Prakash Raj, een populaire acteur die sinds het jaar 2000 in meer dan 150 films zijn opwachting maakte (de handjevol films die hij daarvoor maakte, rekenen we gemakshalve even niet mee). Dat is gemiddeld meer dan één film per maand! In ‘Singham’ speelt Prakash Raj de invloedrijke crimineel Jaykant Shikre, die de stad Goa flink onder de duim heeft. Door zijn toedoen pleegt een van corruptie verdachte, maar in werkelijkheid goudeerlijke, politieagent zelfmoord, zijn jonge vrouw en zoontje in ellende achterlatend. In het dorpje Shivgad zwaait de al even fatsoenlijke politie-agent Bajirao Singham (Ajay Devgn) de scepter. Dankzij zijn strakke teugels is er nauwelijks criminaliteit in het dorpje en Singham wordt er als volksheld nummer één behandeld. Wanneer de twee tegenpolen – Singham en Jaykant Shikre – tegenover elkaar komen te staan, moeten beide heren hun uiterste best doen om te laten zien wie de baas is.

‘Singham’ is in alle opzichten de juiste titel voor deze film. De rechtvaardige agent is het centrale middelpunt. Ajay Devgn trekt met zichtbaar gemak alle aandacht naar zich toe, uiteraard geholpen door het scenario (dat niet meer is dan een goed versus kwaad-sprookje), de fantastische choreografie en de grappige special effects die het titelpersonage bijna tot superheld bombarderen. Wanneer Singham aankomt bij de plaats van misdrijf, doet hij dat in slowmotion en wordt de muziek er op aangepast. Zijn kracht en snelheid zijn ongeëvenaard. Met één simpele vuistslag maait hij meerdere schurken neer. Je wordt als kijker natuurlijk gemanipuleerd tot en met, maar je móet hem wel bewonderen.

Gelukkig vormt Jaykant Shikre wel een potente tegenstander, anders zou ‘Singham’ al snel als een nachtkaars uitgaan. Er zijn meer dan voldoende redenen om aan te nemen dat Singham niet tegen Jaykants macht op kan. Dat houdt de spanning er wat in. De romantische scènes – want ‘Singham’ is uiteraard zoals het een Bollywoodfilm betaamt een mengeling van actie, komedie en romantiek – halen de vaart, en dus de spanning, er wel wat uit, maar gelukkig is Kajal Agarwal, die de vrouwelijke hoofdrol speelt, wel een komische aanwinst.

Dat de film een succes werd in India, werd bewezen door het feit dat ‘Singham’ meer dan honderd crore netto (meer dan vijftien miljoen euro) opbracht (de Bollywood-standaard voor succes). Ajay Devgn is samen met de filmmaker lid van de 100-crore club, een onofficiële, elitaire groep die bestaat uit acteurs wiens films die mijlpaal bereikt hebben (de eerste film in de Indiase geschiedenis die die grens overschreed was ‘Ghajini’ uit 2008). Hoe uitgekauwd en voorspelbaar het verhaal van ‘Singham’ ook mag zijn, door de gedecideerde regie van Rohit Shetty, die het beste uit de gehele cast weet te halen maar vooral de hoofdrolspelers laat schitteren, is ‘Singham’ zonder meer het kijken waard. Zelfs wanneer je verwacht dat een Bollywoodfilm niets voor je is, zul je aan deze actiefilm best lol beleven.

Monica Meijer

‘Singham’ verschijnt woensdag 20 juni 2012 op DVD.