Sneakers (1992)

Regie: Phil Alden Robinson | 126 minuten | actie, thriller, komedie, avontuur, misdaad | Acteurs: Robert Redford, Dan Aykroyd, Ben Kingsley, Mary McDonnell, River Phoenix, Sidney Poitier, David Strathairn, Timothy Busfield, George Hearn, Donal Logue, Stephen Tobolowsky, James Earl Jones

‘Sneakers’ is het soort film dat je makkelijk op herhaling kan kijken. Vanaf de flashback naar de jaren zestig word je in het heerlijke verhaal meegezogen.

Bishop (een verkreukelde maar nog energieke Robert Redford) heeft een team van computerspecialisten om zich heen die allemaal wel iets op hun kerfstok hebben. Hun missie bestaat uit de ultieme droom van alle computerhackers: niet een sleutel om codes te kraken maar dè sleutel om alle mogelijke beveiligingscodes te kraken.

Om dat apparaat te jatten werkt het team op ingenieuze en soms hilarische wijze samen op een manier die soms aan ‘Ocean’s Eleven’ doet denken.

Spionagefilms en Redford gaan goed samen. Eerder spioneerde hij voor de CIA in ‘Three Days of the Condor’. Als onderzoeksjournalist onthulde hij de Watergate-affaire en als CIA-veteraan bedacht hij vlak voor zijn pensioen nog een meesterzet om zijn protégé Bishop (Brad Pitt) uit een Chinese gevangenis te ontvoeren in ‘Spy Game’.

‘Sneakers’ is ook één van de laatste films van River Phoenix, die in 1993 aan een overdosis drugs overleed. Hij speelt de onhandige nerd Carl. Good old Sydney Poitier, Dan Ackroyd en David Strathairn completeren het team. Laatstgenoemde is blind in deze film maar zijn perfecte gehoor speelt een sleutelrol. Ben Kingsley duikt op als geniaal maar gek geworden brein van een geheime organisatie. Onder leiding van James Earl Jones zit de FBI het team van Redford nauw op de hielen. Dan loopt er nog een mysterieuze Rus (George Hearn) rond, gespecialiseerd in geheimzinnig gedoe. Tenslotte vormt Mary McDonnel niet geheel vrijwillig de bindende kracht van het team.

James Horner componeerde de erg passende muziek. Horner is een componist die muzikaal altijd een extra sfeerbepalende dimensie toevoegt aan films, denk aan ‘Aliens’, ‘Patriot Games’, ‘Apollo 13’ of ‘The Perfect Storm’. Lawrence Lasker schreef samen met regisseur Phil Alden Robinson het verhaal. Lasker verzon ook het verhaal van de ultieme jeugdspionagefilm aller tijden: ‘War Games’.

‘Sneakers’ gaat over spionage, transcriptie en hacking. Met een vleugje romantiek en een luchtige humoristische ondertoon is deze film lekker onderhoudend en spannend als een volwassen jongensboek. Geserveerd door een sterrencast waar het acteerplezier vanaf spat.

Jeroen Poldermans

Waardering: 4

Bioscooprelease: 28 januari 1993