Stark Raving Mad (2002)

Regie: Drew Daywalt, David Schneider | 96 minuten | komedie, misdaad | Acteurs: Seann William Scott, Timm Sharp, Patrick Breen, John B. Crye, Suzy Nakamura, Lou Diamond Phillips, Dave Foley, Kavan Smith, Paul Hungerford, Monet Mazur, Jody Racicot, Terry Chen, Yee Jee Tso, Ty Olsson, Carl McDonald, C. Ernst Harth, Reagan Dale Neis, Adam Arkin, Natassia Malthe, Christine Chatelain, Ryan Robbins, Michael Eklund, Damonde Tschritter, John Beuhler, Fred Ewanuick, Michael Roselli, Robert Astles, Phillip Beer, Stefanie Ford

Seann William Scott is het meest bekend van zijn komische bijrollen in de ‘American Pie’ films en ‘Dude Where’s My Car’ (2000). Maar hier is hij de leading man en een bovendien een stuk serieuzer dan we van hem gewend zijn. Hij heeft het in ‘Stark Raving Mad’ dan ook zwaar als Ben McGewen, die een bankoverval in goede banen moet leiden. Je kent het wel, in theorie is het een perfect plan maar in de praktijk gaat alles mis en dan zit ook nog de maffia op je nek.

De titel ‘raaskallend gek’ slaat op de manier waarop je je vijand moet benaderen. Ook op de luide rave die wordt gehouden om een alarm van de bank uit te schakelen. Ja, gedurende de film hebben Ben en ook maat Rikki (Timm Sharp) tijd om tot de kijker te spreken en hun wijsheden en anekdotes met hem te delen. Ook zijn er knipoogjes naar Scott’s eerdere films zoals Chinese afhaalproblemen en National Geographic wetenswaardigheden.

Timm Sharp weet goed de zenuwachtige zielepoot Rikki te spelen. Het bankoverval team bestaat verder uit een aantal redelijk onbekende acteurs. Maffiabaas Gregory wordt gespeeld door Lou Diamond Phillips van onder andere. ‘Courage Under Fire’ (1996), hier met een Fido Dido kapsel. Hij is hier meer een karikatuur dan een echte schurk. Dave Foley van de tv-serie ‘NewsRadio’ (1995-1999) is een bolle undercover FBI agent. Adam Arkin uit ‘Halloween H20: 20 Years Later’ (1998) wordt onder handen genomen als de club baas. Monet Mazur van ‘Torque’ (2004) speelt hier een stomme doosrol als Vanessa.

‘Stark Raving Mad’ is niet heel bijzonder, in ‘Ocean’s Eleven’ (2001) hebben we dit al zo’n beetje gezien. Maar het is toch leuk om naar te kijken en dat komt door Seann William Scott en de actie. Er gebeurt genoeg met de rave en de bankoverval om hem en de kijker bezig te houden tijdens deze zinderende nacht. Je hebt de muziek, FBI agenten, maffiosi, travestieten, stonede en epileptische bankovervallers, een DJ, een slang, een Chinees beeld en een boze clubbaas.

Daarnaast is zijn er van die inzoom momenten en splitscreens die het geheel boeiend maken en het tempo erin houden, ook al is er één inzakmoment en enkele onnodige verhaallijntjes. Kortom, ‘Stark Raving Mad’ verdiende wel beter dan een straight-to-video release. Complimenten aan Scott dat hij een andere kant van zich laat zien. Ook een goede rave soundtrack. Het is dus geen bekende film, maar zet hem in de DVD speler, leun achterover en ‘Stark Raving Mad’ entertaint je wel!

Sarita Koendjbiharie