Storm – Mig Thai (2013)

Regie: Kaspar Astrup Schröder | 27 minuten | documentaire, familie, korte film

De drie R’s – rust, reinheid en regelmaat – voorname pijlers in de opvoeding van kinderen in de vorige eeuw – worden nog altijd door talloze (groot)ouders omarmd. Maar dat kinderen ook flexibel kunnen zijn en dat veranderingen hun levensgeluk niet in de weg hoeven te staan bewijst de korte Deense (in het Nederlands nagesynchroniseerde) documentaire ‘Storm’.

De driejarige Storm is onlangs verhuisd met zijn ouders van Denemarken naar Thailand. Dat is nogal een grote verandering. Hij verstaat de taal niet (ondanks dat zijn moeder Thais is) en ze eten er hele aparte dingen. In vijf korte episodes zien we wat de verhuizing allemaal voor Storm, een innemende peuter, betekent.

Zo gaat Storm naar de kinderopvang, waar hij ondanks de taalbarrière toch een vriendje weet te maken. Het is grappig om te zien hoe alle kindjes in pyjama een dutje doen in de middag. In ‘Storm gaat naar het park’ zien we Storm en zijn vader lekker gek doen op de step in het skatepark en komt een belangrijk Thais gebruik aan bod: het Thaise volkslied klinkt uit de luidsprekers en uit respect stoppen alle Thai met wat ze aan het doen zijn. Storm is diep onder de indruk van de Aziatische sport takraw. In het hoofdstukje ‘Storm onderweg’ reizen we met Storm en zijn familie mee op een dagje uit. En op de markt probeert Storm heel heldhaftig allerlei vreemde gerechten uit. In ‘Storm viert nieuwjaar’ zien we een Thais gebruik dat wel heel veel kinderen aan zal spreken: in plaats van het nieuwe jaar in te luiden met vuurwerk, mag je lekker iedereen natspuiten met waterpistolen. De Thai zijn van mening dat je op die manier het nieuwe jaar schoon begint.

‘Storm’ is een toffe, informatieve en aandoenlijke documentaire. Hoofdpersoon Storm is een olijk jochie dat de wereld met gulzige nieuwsgierigheid in zich opneemt. Filmmaker Schröder maakte al eerder korte films over Storm, bijvoorbeeld toen hij zijn broertje kreeg. Dat is niet zo vreemd, want hij is Storms vader. Laat die wetenschap je niet afschrikken; ‘Storm’ is beslist niet van het homevideo niveau, maar een uitstekend in elkaar zittende film die uitermate geschikt is voor kinderen én hun ouders. Die verwantschap betaalt zich juist uit in de beelden: Storm is onbevangen en lijkt de camera niet op te merken. Dikke aanrader voor wie de horizon van zijn of haar peuter of kleuter op een leuke manier wil verbreden.

Monica Meijer

Waardering: 4

Bioscooprelease: 4 februari 2016