Sudden Impact (1983)

Regie: Clint Eastwood | 117 minuten | actie, drama, thriller, misdaad | Acteurs: Clint Eastwood, Sondra Locke, Pat Hingle, Bradford Dillman, Paul Drake, Audrie J. Neenan, Jack Thibeau, Michael Currie, Albert Popwell, Mark Keyloun, Kevyn Major Howard, Bette Ford, Nancy Parsons, Joe Bellan, Wendell Wellman, Mara Corday, Russ McCubbin, Robert Sutton, Nancy Fish, Carmen Argenziano, Lisa Britt, Bill Reddick, Lois De Banzie, Matthew Child, Mike Johnson, Nick Dimitri, Michael Maurer, Pat DuVall, Christian Philips, Steven Kravitz, Dennis Royston, Melvin Thompson, Jophery C. Brown, William Upton, Lloyd Nelson, Christopher Pray, James McEachin, Maria Lynch, Ken Lee, Morgan Upton, John X. Heart, David Gonzales, Albert Martinez, David Rivers, Robert Rivers, Harry Demopoulos M.D., Lisa London, Tom Spratley, Eileen Wiggins, John Novak

Het is algemeen bekend dat ‘Dirty’ Harry Callahan (Clint Eastwood) geen groot voorstander is van een zachte aanpak: maatschappelijk werk en reclassering zijn hem een doorn in het oog. Eastwood regisseert de vierde film uit de ‘Dirty Harry’-reeks en melkt het onbuigzame karakter van Callahan opzichtig uit. Je wilt als kijker een harde agent zien die alles doet om de criminaliteit het hoofd te bieden en Eastwood is die man. Door deze eendimensionale kijk op politiewerk ontstaat de mythe dat één man een golf van criminaliteit in een stad als San Francisco kan ombuigen, zoals Charles Bronson eerder deed in ‘Death Wish’. Callahan was nooit een vriend van zijn superieuren en ook in ‘Impact’ verloopt de omgang met zijn directe chef verre van soepel. Harry’s baas noemt hem ‘een dinosaurus wiens werkmethodes niet meer van deze tijd zijn’, waarop Harry droogjes aangeeft dat zijn baas in zijn dromen een ware legende is in het politiekorps. Nee, Callahan heeft geen aanwijzingen nodig en neemt bij voorkeur zijn Magnum .44 in de hand en lost het zelf wel op. Die werkwijze heeft hem veel succes opgeleverd, hetgeen hij nodig zal hebben in de zoektocht naar een moordenaar die zijn slachtoffers één voor één omlegt met pistoolschoten in voorhoofd en genitaliën.

Sondra Locke, ooit Eastwood’s vriendin, is de tegenspeelster van Callahan. Zij is geen groots actrice, maar speelt haar rol als verwrongen kunstenares, Jennifer Spencer, met verve. Wanneer Harry gedwongen wordt om zijn onderzoek voort te zetten in het kleine San Paulo, krijgt hij te maken met Pat Hingle in een overtuigende rol als Chief Jannings. De hele cast staat echter in de schaduw van de man die in z’n eentje de boeven te lijf gaat.  Het eerste uur van ‘Impact’ is eigenlijk een aaneenschakeling van pakkende scènes, waarin Eastwood volledig voldoet aan de Dirty Harry die we zo goed kennen. In het tweede gedeelte gaat het meer om de oplossing van de moordzaak. Hij maakt het zijn superieuren moeilijk, laat een spoor van vernieling achter zich, maar haalt wel resultaten. Harry wandelt een builoft van een grote crimineel binnen om hem daar, tegenover zijn familie, te confronteren met de gewelddadige dood van een hoertje. De oude topcrimineel krijgt spontaan een hartverzakking. In een bruine kroeg in San Paulo drinkt Callahan een biertje en krijgt hij eerst mot met een vrouw met een vreselijk grote mond en daarna met de rest van de tent. Waar Harry komt, gebeurt er wat.

Al met al is ‘Sudden Impact’ een waardige ‘Dirty Harry’-film en doet het niet onder voor de diverse vervolgen van het superieure eerste deel. Eastwood toont aan goed te kunnen regisseren; een kunst die hij afkeek van Sergio Leone en Don Siegel waar hij eerder mee werkte. Nogal wat panoramashots van de imposante kust van San Francisco, gefilmd vanuit de lucht: mooi! Koppel dit aan een spannend verhaal en vele one liners uit het vocabulaire van Dirty Harry en je hebt een leuke film.

Robbert Bitter

Waardering: 3.5

Bioscooprelease: 2 februari 1984