Surveillance (2006)

Regie: Fritz Kiersch | 90 minuten | thriller, misdaad | Acteurs: Armand Assante, Nick Conish, Laurie Fortier, Robert Rusler, Nando Betancur, Brett Bower, Timothy Brashier, Amy Briede, Nakita Colbert, Darryl Cox, Barry Friedman, Pamela Jaronek, Shawn Jefferson, Don Shirey

In een groot winkelcentrum hangt op ongeveer elke vierkante meter een beveiligingscamera. Bewaker Harley is obsessief ten aanzien van winkeldiefstal en ziet met behulp van de camera’s alles wat er in zijn winkelcentrum gebeurt. Hij houdt er ook nogal stringente ideeën op na, verzachtende omstandigheden bestaan niet en hij neemt diefstal erg persoonlijk op, waardoor hij zich gemachtigd voelt om extreem geweld te hanteren bij kleine, of soms zelfs alleen vermeende, vergrijpen. In het begin van de film is de spanning ijzingwekkend. Het is een beklemmend idee dat er zoveel camera’s zijn, en dat je nergens uit het blikveld van de griezelige Harley kunt ontsnappen. De muziek voert deze spanning op, en ook het uiterlijk en de blik van Harley zijn nerveusmakend.

Maar halverwege de film is het gedaan met de spanning. Het verhaal begint onduidelijk te worden, de logica raakt zoek. Bovendien zijn er een aantal twijfelachtige ontwikkelingen. Zo is het bijvoorbeeld vreemd dat iemand met een veroordeling komt te werken als beveiliger, als zijnde een ‘taakstraf”. Verder is het opmerkelijk dat de promotie-makende manager Claire verliefd wordt op een schooljongen, in het verhaal zelf zien we de liefde ook niet opbloeien of ontwikkelen. Verder zijn de camera’s wat ouderwets, wat het geheel wat minder betrouwbaar doet lijken. Ook het gemak waarmee een camera kan worden uitgeschakeld en hoe makkelijk dat weer op te lossen is, is bedenkelijk. Verwarrend zijn ook de in het verhaal geïmplementeerde zwart-wit beelden, met een soort horroreffecten erin. Alhoewel later de bedoeling hiervan duidelijk wordt, is het lange tijd niet functioneel. Het einde van het verhaal is zelfs teleurstellend te noemen. Er blijven veel vragen over. Hoe de karakters in elkaar zitten bijvoorbeeld, en ook wat er nu precies gebeurd is met dieven.

De acteerprestaties zijn gelukkig niet heel erg slecht. Zowel Armand Assante als bewaker Harley, en Nick Conish als Dennis, houden goed stand in hun rollen. De rol van Claire, maar zeker ook die van Ben Palmer had veel meer uitgewerkt kunnen worden, dit had het verhaal positief kunnen versterken. Nu blijft er een middelmatige misdaadfilm over, die het vooral moet hebben van de spanning van het thema ‘big brother is watching you’.

Sharon Vonk