Talking Guitars (2007)

Regie: Claire Pijman | 73 minuten | muziek, documentaire | Met: Henk Boonstra, Jackson Browne, Larry Ciancia, Ry Cooder, Pierre de Beauport, J.D. Dworkow, David Lindley, Jan Obbeek, David Saw, Flip Scipio, Carly Simon, Paul Simon, Leni Stern, Ben Taylor, David Tronzo, Lies van Domburg Scipio Harms, Ruud van Domburg Scipio    

‘Talking Guitars’ is een zeldzaam mooie en sfeervolle documentaire over gitaarbouwer Flip van Domburg Scipio. Kijkend naar de film krijgt je de indruk zelf deel uit te maken van de scènes die je ziet. Het is alsof je zelf aanwezig bent in de studio waar Scipio zijn ambacht uitoefent en waar hij volledig geconcentreerd aan het werk is. Met het ontwerpen en bouwen van gitaren. Met het kijken, buigen en schaven van hout, opnieuw kijken, buigen en schaven, en nog eens kijken, buigen en schaven, terwijl de gitaren langzaam vorm krijgen. Hij straalt uit dat hij van zijn vak houdt en het tot in de finesses beheerst. Ook als hij vertelt over de bijzondere gitaren die hij bouwt of herstelt, blijkt uit alles zijn liefde en fascinatie voor deze instrumenten.

Scipio is een internationaal bekende gitaarbouwer en woont in New York. Daar herstelt hij antieke gitaren en bouwt er from scratch nieuwe gitaren voor zijn soms wereldberoemde en soms minder beroemde klanten. Muzikanten als Jackson Browne, David Linley, Jan Obbeek, David Saw, Carly Simon, Paul Simon, Leni Stern, Ben Taylor vertellen in ‘Talking Guitars’ over hun muziek, over hun gitaar en ook over ‘hun’ gitaarbouwer die naar hen luistert en ze helpt hun eigen unieke sound te realiseren. En die sound laten ze horen, terwijl ze op hun akoestische of electrische gitaar spelen en vertellen over de bijzonderheden van hun instrument. Het zijn unieke en intieme momenten, waar je met veel genoegen naar kijkt en luistert.

Uit de film blijkt niet alleen de liefdevolle aandacht van Scipio voor zijn instrumenten, er spreekt ook een grote betrokkenheid uit ten opzichte van de sympathieke Scipio zelf. Regisseur en cameraman Claire Pijman ontmoet Scipio tijdens de opnamen van ‘Buena Vista Social Club’ en is diep onder de indruk van zijn bescheidenheid en zijn bijna ouderwets aandoende vakmanschap en toewijding. Ze weet Scipio over te halen om onderwerp van haar documentaire te worden en begint meer dan acht jaar geleden met hem te filmen. Als ze begint met deze documentaire is ze nog niet getrouwd, nu de film af is heeft ze drie zonen. Voor haar is het maken van ‘Talking Guitars’ heel belangrijk, ze vergelijkt het met het ter wereld brengen van haar kinderen.  Eigenlijk is elk woord over deze film er één te veel. Hij spreekt voor zichzelf.

Iris Schreurs


Waardering: 4

Bioscooprelease: 1 mei 2008