The Baytown Outlaws (2012)

Regie: Barry Battles | 94 minuten | actie, komedie, misdaad | Acteurs: Clayne Crawford, Travis Fimmel, Daniel Cudmore, Thomas Brodie-Sangster, Billy Bob Thornton, Eva Longoria, Andre Braugher, Michael Rapaport, Paul Wesley, Zoe Bell, Julio Oscar Mechoso, Damien Moses, Nito Larioza, Bill Perkins, Quinn Early, Keith Woulard

Nadat de aantrekkelijke Celeste drie maal in haar buik wordt geschoten door haar gewelddadige ex Carlos, huurt ze Brick, Lincoln en McQueen Oodie in. De drie vuurgevaarlijke broers zijn mild uitgedrukt behoorlijk onbehouwen pummels zonder ook maar een greintje respect voor de wet, conventies of reputaties. Celeste betaalt het drietal een vermogen om een jongen uit de klauwen van Carlos te bevrijden en de crimineel zelf om te leggen. Aanvankelijk lijkt die opdracht aardig te slagen, maar uitgerekend Carlos overleeft de aanslag van de drie broers. En Carlos wendt uiteraard al zijn contacten aan om een hele rits gevaarlijke en aparte huurmoordenaars achter de gebroeders Oodie aan te sturen.

Zoals de synopsis al doet vermoeden, bevat ‘The Baytown Outlaws’ alle ingrediënten die je doorgaans associeert met een explosieve actiefilm. Bloedige schietpartijen, spectaculaire achtervolgingen op hoge snelheid en rauwe hoofdpersonen die het niet zo nauw nemen met de regeltjes en heel aardig met een verbluffende variëteit aan letale vuurwapens om kunnen gaan. De film presenteert ook enkele originele vondsten zoals stoere biker chicks, dames die niet alleen van nogal lichte zeden zijn, maar ook nog bijklussen als een gezelschap zeer gevaarlijke huurmoordenaars. De scène waarin ze in de bar van de naïeve kastelein Lucky op de gebroeders Oodie stuiten, is een van de leukste en spectaculairste uit de film.

Wat wel ontbreekt is de klassieke tegenstelling tussen de deugdzame held en de eerloze schurk. In het universum van ‘The Baytown Outlaws’ heeft vrijwel iedereen wel iets op zijn kerfstok. Zelfs de plaatselijke sheriff staat het geweld in zijn district oogluikend toe onder het motto van ‘laat de iets minder slechten de rotste appels maar uit de weg ruimen’. Zo kan het dus ook gebeuren dat je als kijker op een geven moment toch sympathie krijgt voor de vier hoofdprotagonisten, ondanks dat ze ruim buiten de grenzen van de wet opereren en nou niet bepaald toonbeelden van beschaving en goede smaak zijn.

Maar hun tegenstander Carlos, die aardig vertolkt wordt door de niet voor de eerste keer in zijn filmcarrière (‘Bad Santa’) gul met verbale obsceniteiten strooiende Billy Bob Thornton, is een nog veel verwerpelijker en gewetenlozer sujet dan de drie broers bij elkaar. Uit hun omgang met de volledig hulpeloze jongen Rob blijkt bovendien dat Brick, Lincoln en McQueen ook een zachte kant hebben. Het type ruwe bolster, blanke pit in extremis dus. Buiten keiharde actie bevat ‘The Baytown Outlaws’ ter afwisseling ook de nodige subtiele humor.

Het is al vanaf het begin duidelijk dat regisseur Barry Battles er niet op uit is geweest om een pretentieus meesterstuk af te leveren. Het verhaaltje is vooral een handige kapstok voor veel geschiet, gemep en een aantal spectaculaire achtervolgingen. Het acteerwerk is geenszins Oscarwaardig, maar goed genoeg voor een film van dit type. Een meesterwerk is ‘The Baytown Outlaws’ niet, maar het is wel een degelijke actiefilm die lekker wegkijkt en voldoende vaart, kwaliteit en amusementswaarde heeft om anderhalf uur lang de aandacht vast te houden. Best vermakelijke kost dus.

Frank Heinen

‘The Baytown Outlaws’ verschijnt donderdag 7 maart 2013 op DVD.