The Book of Life – Manolo’s magische reis (2014)

Regie: Jorge R. Gutiérrez | 92 minuten | animatie, avontuur, komedie, familie, fantasie, romantiek | Originele stemmencast: Diego Luna, Zoe Saldana, Channing Tatum, Ron Perlman, Christina Applegate, Ice Cube, Kate del Castillo, Hector Elizondo, Danny Trejo, Carlos Alazraqui, Ana de la Reguera, Emil-Bastien Bouffard, Elias Garza, Geneis Ochoa, Plácido Domingo, Jorge R. Gutiérrez, Eugenio Derbez, Gabriel Iglesias

Animatiefilmliefhebbers die houden van filmmakers die nét iets buiten de lijntjes kleuren – figuurlijk dan – moeten ‘The Book of Life’ zeker op hun to see lijstje zetten. De film van de in 1975 geboren Mexicaanse Jorge R. Gutiérrez is een schitterende ode aan de cultuur van zijn geboorteland. Met verfijnde humor en personages om wie je gaat geven is het rijk gedetailleerde ’The Book of Life’ een lust voor het oog en zuurstof voor het filmhart.

‘The Book of Life’ gaat over drie jeugdvrienden: de pittige Maria, de gevoelige Manolo en de stoere Joaquin. Door omstandigheden wordt het drietal gescheiden, maar het aloude ‘uit het oog, uit het hart’ gaat hier niet op. De drie kinderen vervolgen ieder hun weg, die door hun familie zorgvuldig is uitgestippeld. Jaren later zien ze elkaar terug in geboortestadje San Angel. Manolo is in de voetsporen getreden van zijn stierenvechtende voorouders, terwijl hij nog altijd liever muziek maakt. Joaquin is een soldaat en lijkt net zo’n held te worden als zijn vader en de zelfverzekerde Maria is met een karrenvracht aan ervaringen terug uit Europa.

Lang geleden, tijdens de Mexicaanse feestdagen Día de los Muertos, de periode wanneer in Mexico de doden terugkeren om herdacht te worden door hun nabestaanden, hebben de twee heersers van het hiernamaals, La Muerte (die heerst over het land van zij die herinnerd worden) en Xibalba (bestuurder van het land van zij die vergeten zijn), op hun gebruikelijke, speelse manier een weddenschap afgesloten over wie van de jongens Maria zal kiezen. De inzet: ruilen van gebied. Xibalba speelt echter vals en zet daarmee het leven van een van onze helden op het spel. Wat volgt is een wervelend avontuur dat zich afspeelt in zowel het Mexico van de drie hoofdpersonages, maar ook in de onderwereld: daar waar overledenen wonen die nog niet uit de harten van hun geliefden zijn verdwenen en daar waar de doden verblijven die vergeten zijn.

‘The Book of Life’ is een gelaagde vertelling over vriendschap, dood, leven, het hiernamaals en het kiezen van je eigen weg. Ondanks die zware thema’s voelt de film niet zwaar of deprimerend. Gutiérrez houdt het verhaal prima in balans. De film ademt zoveel Mexicaanse sfeer, zowel op visueel als verhalend vlak, dat je tijdens het kijken de geur van guacamole en taco’s bijna kan ruiken. De animaties doen nog het meeste denken aan die van Tim Burton (‘Corpse Bride’) en natuurlijk die van Henry Selick (‘James and the Giant Peach’, ‘The Nightmare Before Christmas’), maar dat is meer om aan te geven in welke richting je het moet zoeken: Gutiérrez en zijn animatieteam hebben met grenzeloze creativiteit een geheel eigen stijl ontwikkeld. De hoofdpersonages lijken op houten figuurtjes en de verschillende werelden van Xibalba en La Muerta zijn schitterend vormgegeven. Daarnaast voegt de raamvertelling, waarin ‘The Book of Life’ gegoten is, een extra humoristische laag toe.

De film zit tjokvol referenties, niet alleen aan de Mexicaanse cultuur, maar ook aan andere films. Het is duidelijk dat ‘The Book of Life’ met enorm veel liefde en respect voor het vak gemaakt is. De muziek is een geslaagde combinatie van herschreven popnummers (Radioheads Creep komt bijvoorbeeld voorbij) en originele liedjes. Ook de stemmencast is sterk, Channing Tatum, Diego Luna en Zoe Saldana vormen een prachtig trio, en ook Ron Perlman en Kate de Castillo vullen elkaar goed aan. ‘The Book of Life’ is een film die je moeiteloos meerdere keren kunt zien, er valt zoveel te ontdekken en het meeslepende verhaal verveelt geen moment.

Monica Meijer

‘The Book of Life’ (‘Manolo’s magische reis’) verschijnt woensdag 25 maart 2015 op DVD en blu-ray.