The Craft: Legacy (2020)

Recensie The Craft: Legacy CinemagazineRegie: Zoe Lister-Jones | 95 minuten | thriller | Acteurs: Cailee Spaeny, Zoey Luna, Gideon Adlon, Lovie Simone, David Duchovny, Michelle Monaghan, Nicholas Galitzine, Julian Grey, Charles Vandervaart, Donald MacLean Jr., Fairuza Balk, Hannah Gordon, Chris Tomassetti, Kris Siddiqi, James Madge, Victor Chiu

‘The Craft: Legacy’ is min of meer de opvolger van ‘The Craft’, een film die in 1996 best aardig ontvangen werd en nog steeds overeind staat als een degelijke en geslaagde kruisbestuiving van thriller, horror en tienerdrama. 24 jaar na de eerste film gaat het ook in ‘The Craft: Legacy’ om drie tienerheksen die hun magische krachten naar een hoger niveau proberen te tillen. Echt goed wil dat niet lukken, totdat Lily ten tonele verschijnt en lid wordt van hun heksenkringetje. De nieuweling, die is verhuisd om bij de vriend van haar moeder te gaan wonen, is het ontbrekende element dat de puzzelstukjes op hun plaats laat vallen.

‘The Craft: Legacy’ volgt dus hetzelfde narratieve stramien als zijn alleraardigste voorganger. Helaas is de uitwerking een stuk minder. Waar de nieuw ontdekte machten er in de eerste film voor zorgen dat de duistere zijde van kringleidster Nancy tot volle wasdom komt en de film kundig toewerkt naar een ultieme showdown tussen de goedaardige heks en geestelijk ontspoorde booswicht, blijft ‘The Craft: Legacy’ braaf en vlak. Er gebeurt meer dan een uur lang nagenoeg niks.

De film probeert te spelen met het concept van gradaties van macht. Dit begint met het stopzetten van de tijd en eindigt met gedaanteverandering, blijkbaar een superkracht die alleen voorbehouden is aan de sterkste en meest ervaren heksen. Met dit op zich interessante thema wordt helaas weinig gedaan. De tienerheksen gebruiken hun krachten vooral om tamelijk onschuldige kattenkwaad uit te halen, terwijl de gedaanteverwisseling, toch het summum van heksenmagie volgens het verhaal, uiteindelijk alleen uitmondt in een ontzettend lelijke en goedkope CGI-scène.

Daarnaast probeert ‘The Craft: Legacy’ vooral ook heel modern te zijn. Er wordt regelmatig gezinspeeld op transgenders en bi- en homoseksualiteit, maar die onthullingen bloeden snel dood en hebben weinig meerwaarde voor het verhaal. Ook de karakterisering van de vier hoofdpersonen is een probleem. Waar de heksen in het origineel zowel qua gedrag als uiterlijk overtuigden als rasechte buitenbeentjes, lijken drie van de vier ‘excentriekelingen’ in ‘The Craft: Legacy’ zo weggelopen te zijn uit een videoclip van een hippe popster. Daarnaast bevat de film nogal wat losse verhaaleindjes die amper uitgewerkt worden. Kundige veteranen als David ‘Fox Mulder’ Duchovny en Michelle Monaghan zetten acceptabele rollen neer, maar kunnen deze prent ook niet echt naar een hoger niveau tillen.

Wat overblijft is een film die het midden houdt tussen een waterige, weinig angstaanjagende en goedkope versie van het origineel en een kruisbestuiving in speelfilmvorm van de tv-series ‘Charmed’ en ‘The Vampire Diaries’. Meer tienerdrama dan horrorfilm, maar in beide opzichten niet al te geslaagd. Wil je een goede heksenfilm zien? Zet dan vooral het origineel op en laat deze tweede episode links liggen.

Frank Heinen

Waardering: 2

Bioscooprelease: 29 oktober 2020
Digital download-release: 11 januari 2021
DVD- en blu-ray-release: 3 maart 2021