The Cure (1917)

Regie: Charles Chaplin | 20 minuten | komedie, korte film | Acteurs: Charles Chaplin, Edna Purviance, Eric Campbell, Albert Austin, Henry Bergman, James T. Kelley, Frank J. Coleman, John Rand, Loyal Underwood, Leota Bryan

Charlie Chaplin was een komiek, regisseur en componist. In 1913 speelde hij in zijn eerste film en al snel was hij wereldberoemd. Vooral zijn vermogen het clowneske met het tragische te combineren maakte zijn optreden bij velen geliefd. Omdat hij niet altijd tevreden was met het eindresultaat besloot hij zijn films zelf te gaan schrijven. Ook ‘The Cure’ schreef en regisseerde hij zelf.

In de twintig minuten durende film ‘The Cure’ zoekt Charlie ontspanning in een kuuroord, maar al bij binnenkomst gaat het mis. Een ontzettend leuke scène. Chaplin krijgt ruzie met een badgast en vijf minuten lang achtervolgen de twee mannen elkaar door een ouderwetse draaideur. Om tot rust te komen schrijft hij zich in voor een massage, maar als hij ziet hoe de masseur tekeergaat op zijn voorganger probeert hij weg te komen. Dat gaat natuurlijk niet zonder schoppen en slaan. Dan komt Chaplin – zoals altijd – de schone Edna tegen. Hij weet haar aandacht te trekken en krijgt daarom ruzie met een man die zijn oog had laten vallen op Edna.

Chaplins ‘The Cure’ is gewoon ontzettend leuk. De scènes met de draaideur en de masseur die niets overlaat van zijn klanten zijn geweldig. Het tempo is hoog en de grappen volgen elkaar op. Zeker een aanrader.

Redactie Cinemagazine

Waardering: 4