The Dead (2010)

Regie: Howard J. Ford, Jonathan Ford | 101 minuten | horror | Acteurs: Rob Freeman, Prince David Oseia, David Dontoh, Ben Crowe, Glenn Salvage, Dan Morgan, Julia Scott-Russell, Laura Jane Stephens, John Dunton-Downer, Nelson E. Ward, Mark Chapman, Anne Davaud, Gaal Hama, Leala Tall

Het gaat niet goed met Lt. Brian Murphy (Dan Morgan). De luitenant moet zich een weg door Afrika banen, omdat hij zijn familie terug wil zien. Op zich niet zo bijzonder, maar Murphy’s heimwee wordt sterk vergroot door een zombieplaag. Afrika wordt overspoeld door hongerige ondoden. Maar hoe zit het met de rest van de wereld? Hebben ze daar ook met zombies te maken? Hoe kon deze epidemie ontstaan en zal de luitenant zijn familie heelhuids in de armen kunnen sluiten?

‘The Dead’ geeft op een aantal vragen antwoord, maar laat ook veel vragen open. Het levert een naargeestige sfeer op, want je weet niet precies wat er aan de hand is. Wat wel duidelijk is, is dat Afrika er slecht aan toe is. De woestijnen worden bevolkt door zombies en overlevenden zijn spaarzaam. Er is amper radiocontact mogelijk en informatieverschaffing is er eigenlijk niet.

De regisseurs – Howard J. Ford en Jonathan Ford – hebben zich overduidelijk laten inspireren door genregrootmeester George A. Romero. De zombies waggelen op hun dooie akkertje naar hun slachtoffers toe. Daarnaast is vooral hun aantal bedreigend. Je kunt een strompelende zombie gemakkelijk ontwijken, maar als je omsingeld wordt door tig van deze vijanden wordt het pas moeilijk.  ‘The Dead’ heeft geen beschikking over een riant budget. Dat is te zien aan de niet al te grafische horrorscènes. Deze productie moet het – net als het oeuvre van Romero – van de sfeer hebben. De makers voeren de spanning goed op, door de zombiedreiging continu op de achtergrond door te laten sluimeren. De monsters zijn er altijd. Ook als ze niet in beeld zijn.

De cast is niet slecht. Je zult acteurs als Dan Morgan, Rob Freeman en Glenn Salvage niet snel in grote en dure Hollywood-blockbusters zien (wegens gebrek aan charisma en uitstraling), maar de cast kwijt zich uitstekend van hun taak. De soundtrack is niet onaardig. Het merendeel van de tijd, is het stil wat sfeerverhogend werkt. ‘The Dead’ is een sterke low budget horrorfilm. Afrika als decor voor een zombiefilm is goed gekozen.

Frank v.d. Ven