The Equalizer 2 (2018)

Recensie The Equalizer 2 CinemagazineRegie: Antoine Fuqua | 121 minuten | actie, misdaad | Acteurs: Denzel Washington, Pedro Pascal, Ashton Sanders, Orson Bean, Bill Pullman, Melissa Leo, Jonathan Scarfe, Sakina Jaffrey, Kazy Tauginas, Garrett Golden, Adam Karst, Alican Barlas, Rhys Olivia Cote, Tamara Hickey

Criminelen, verkrachters, moordenaars, drugdealers, kidnappers, corrupte agenten en politici; ze zijn hun leven niet zeker als Robert McCall in de buurt is. Het personage werd in de jaren tachtig gecreëerd door Michael Sloan en Richard Lindheim en speelde bijna vier jaar lang de hoofdrol in zijn eigen televisieserie op de Amerikaanse zender CBS, ‘The Equalizer’. De Engelse acteur Edward Woodward kroop in de huid van McCall, een voormalige commando die in opdracht van de Amerikaanse inlichtingendienst zogenaamde ‘black operations’ uitvoerde, maar nu op eigen houtje wraakengel, burgerwacht en vredesbewaker speelt. Bijna dertig jaar na de eerste aflevering van die serie, in 2014, bliezen regisseur Antoine Fuqua en steracteur Denzel Washington Robert McCall alias The Equalizer nieuw leven in. Het duo, dat tot grote hoogte reikte met het Oscarwinnende ‘Training Day’ (2001), maakte van ‘The Equalizer’ een keiharde misdaadthriller die weliswaar wisselende kritieken kreeg, maar een groot commercieel succes werd. Een vervolgfilm kon niet uitblijven en dus is er nu ‘The Equalizer 2’ (2018), door cast en crew gekscherend ‘The Sequalizer’ gedoopt.

Werkte Robert McCall (Denzel Washington) in de eerste film nog in een doe-het-zelfzaak, in deel twee heeft hij dat baantje ingeruild voor een job als taxichauffeur. Dat is natuurlijk puur een dekmantel, want tussen de ritjes door hangt McCall nog altijd de – indien nodig zeer gewelddadige – moraalridder uit. Meteen in de openingsscène toont hij zijn skills als moordmachine, wanneer hij in een Turkse trein een man die zijn dochter bij haar moeder heeft weggehaald een keiharde les leert: met Robert McCall valt niet te sollen. In zijn eigen tijd is hij de rust en kalmte zelve, dan zit hij het liefst met zijn neus in de boeken, kookt hij soep en ontfermt hij zich over zijn buurjongen Miles (Ashton Sanders) die in de klauwen van een straatbende dreigt te vallen. Maar zodra hij ergens onraad of onrecht ruikt, gaat de knop zonder aarzelen om. Een bloederige dubbele afrekening in Brussel blijkt de aanleiding voor een complexe zaak. Susan Plummer (Melissa Leo), een van Roberts weinige echte vrienden en onderzoeker namens de CIA, stort zich op de gebeurtenissen maar moet dit uiteindelijk met haar eigen leven bekopen. Aan McCall de taak om uit te zoeken wie het op haar gemunt had, om zo op onverbiddelijke wijze wraak te nemen.

‘The Equalizer 2’ is pas de eerste vervolgfilm waar Denzel Washington zijn medewerking aan verleent. Kennelijk is hij nogal gecharmeerd van het personage Robert McCall (er gaan sterke geruchten dat er ook nog een derde film volgt). Dat is zeker te begrijpen, want het contrast tussen de rustige natuur van McCall enerzijds en zijn keiharde killerinstinct anderzijds fascineert. In deze tweede film valt echter ook op dat het altijd maar de zwakkeren willen helpen en het onrecht uit de weg willen ruimen er wel erg dik bovenop ligt. Op een gegeven moment weten we nou wel dat McCall diep van binnen een goedzak is die de wereld wil redden van de ondergang. Dat had allemaal wel wat subtieler gekund en gemoeten. Voor de liefhebbers van het keiharde actiegeweld is het op een handvol scènes na best afzien; in vergelijking met de eerste film ligt de nadruk minder op gewelddadigheid en meer op de persoon McCall. Spannende scènes zijn er wel, met als hoogtepunt de arme Miles die in Roberts appartement zijn belagers van zich moet zien af te schudden. Het scenario, opnieuw van Richard Wenk, onthult net iets te vroeg hoe de vork in de steel zit, maar werkt ook toe naar een hoogtepunt voor actieliefhebbers; een showdown tussen McCall en zijn nemesis in een door een orkaan geteisterd havenstadje.

Denzel Washington is meer dan degelijk; dit soort rollen speelt de ervaren Oscarwinnaar met zijn ogen dicht. Of hij nu in zijn moordmachinemodus zit of juist de stille, teruggetrokken boekenwurm is; Washington overtuigt in beide gevallen. Het is daarom jammer dat het scenario het nodig vond om hem zo nadrukkelijk af te schilderen als moraalridder. Ook jammer is het dat we zo weinig zien van de geweldige Melissa Leo (Oscarwinnares voor haar rol in ‘The Fighter’ uit 2010; ze speelde niet alleen een rol in ‘The Equalizer’, maar ook in de televisieserie uit de jaren tachtig). Het is frustrerend bovendien dat, mocht er een derde film komen, ze daarin niet te zien zal zijn omdat haar personage is afgeslacht. Terwijl zij ‘The Equalizer’ met haar sterke acteerwerk nou net boven het gemiddelde weet uit te trekken.

Zoals wel vaker met sequels is ook deze vervolgfilm net een tandje minder dan zijn voorganger. Liefhebbers van het pure actiegeweld zullen het jammer vinden dat ze McCalls killer skills een stuk minder vaak tentoongespreid zien. En voor diegenen die een film juist meer waarderen om het verhaal, heeft ‘The Equalizer 2’ te weinig om het lijf en een plotwending die net iets te vroeg komt. Bovendien volgt het scenario te veel de platgetreden paden. Blijft over het betrouwbare acteerwerk van Washington en Leo, de degelijke regie van Fuqua en een handvol spannende danwel enerverende scènes die ‘The Equalizer 2’ onderhoudend maar zeker niet meer dan dat maken.

Patricia Smagge

Waardering: 2.5

Bioscooprelease: 16 augustus 2018
Digital Download-release: 14 december 2018
VOD-release: 19 december 2018
DVD, blu-ray-, 4K UHD-release: 19 december 2018 (tevens verzamelbox van The Equalizer & The Equalizer 2, zowel op DVD als op blu-ray)