The Face of Love (2013)

Regie: Arie Posin | 92 minuten | drama, romantiek | Acteurs: Ed Harris, Annette Bening, Robin Williams, Jess Weixler, Linda Park, Jeffrey Vincent Parise, Nathan Clarkson, Kim Farris, Leah Shaw, Amy Brenneman, Christian Mendez

De liefde van je leven verliezen wordt ervaren als één van de ergste gebeurtenissen uit iemands bestaan. Maar wat zou je doen als je die pijn kunt wegnemen door verder te leven met het evenbeeld van je overleden echtgenoot? Een snerpend dilemma dat Annette Bening voor haar voeten geworpen krijgt in het melodramatische ‘The Face of Love’.

Als Nikki op aanraden van haar dochter toch het door haar zo geliefde museum bezoekt, staat ze in de kunsttuin aan de grond genageld. Ze ziet haar man Garrett op een bankje genieten van de Californische zon en de kunstzinnige objecten. Alleen is haar echtgenoot vijf jaar daarvoor verdronken in zee tijdens een romantische vakantie in Mexico. Haar hersenen draaien overuren. Voor haar zit een man met een zinderende gelijkenis van de liefde van haar leven. Wat nu?

Nikki en Garrett genieten intens van elkaar, al dertig jaar. Ze vieren hun parelen huwelijksjubileum in de zwoele atmosfeer van Mexico. Nikki krijgt geheel in stijl een parelsnoer cadeau en de avond belooft een heerlijk vooruitzicht. Het noodlot slaat toe als Nikki haar man in alle vroegte levenloos op het strand vindt na een onbezonnen zwempartij en vanaf dat moment is haar leven in rouw gedompeld. Zo leeft Nikki de komende vijf jaar in het huis dat haar man ontworpen en gebouwd heeft. Alle foto’s van vroeger geluk zijn weggehaald en de bezoekjes van haar buurman Roger, ook een weduwnaar, kunnen haar man niet doen vergeten. Tot die ene bewuste middag in het museum. Daar zit Tom. Als twee druppels water. Hij geeft les in kunst op de universiteit en Nikki besluit na enig aarzelen onder valse voorwendselen privéles van hem te nemen. Ieder gebaar, iedere mimiek van de volslagen vreemde man doen haar aan haar overleden man denken en ze pakt de draad op waar die vijf jaar geleden zo wreed werd losgetrokken. Angstig voor de reacties van haar dochter en kennissen houdt ze Tom voor zichzelf totdat haar dochter opeens op de stoep staat. Ze merkt dat haar moeder een nieuwe liefde heeft gevonden en de schok is dan ook enorm als ze opeens oog in oog staat met de dubbelganger van haar gestorven vader.

Annette Bening is een actrice van wereldklasse. Met eerlijke en veelzijdige rollen als in ‘American Beauty’ en ‘The Kids Are Alright’ raakt ze ieders snaar. In ‘The Face of Love’ speelt ze wederom een glansrol, waarbij haar verschijning van een mooie vrouw op leeftijd haar niet kan worden ontzegd. Ed Harris (‘Pollock’) is op zijn beurt zeer geloofwaardig in de dubbelrol van Garrett en Tom. Ondanks dat de mannen in de film fysiek op elkaar lijken, verschillen ze van karakter. Garrett was een gesoigneerde man en Tom is een losbandige kunstenaar. Een kleinere rol van meelijwekkende buurman is weggelegd voor Robin Williams (‘Dead Poets Society’). Met zijn streepmond en bekende bijna treurige hunkerende oogopslag probeert hij Nikki voor zich te winnen. Tevergeefs. Het concept van de dubbelganger die in het leven van een weduwe komt is niet nieuw. Brian De Palma wist op succesvolle wijze gebruik te maken van dit concept in ‘Obsession’. Maar regisseur Arie Posin (‘The Chumscrubber’) heeft met ‘The Face of Love’ een prachtige productie neergezet. Lichtvoetigheid, rouw, warmte en sentiment zijn aspecten die allemaal aan bod komen. Soms vergeet je een gezicht nooit meer…ook al komt deze misschien twee keer in je leven voorbij.

Lisette van der Meij

Waardering: 3.5

Bioscooprelease: 8 mei 2014