The Foreigner (2017)

Recensie The Foreigner CinemagazineRegie: Martin Campbell | 113 minuten | actie, misdaad | Acteurs: Jackie Chan, Katie Leung, Rufus Jones, Mark Tandy, John Cronin, Niall McNamee, Pierce Brosnan, Charlie Murphy, Orla Brady, Lia Williams, Michael McElhatton, David Pearse, Pippa Bennett-Warner, Tao Liu, Dermot Crowley, Sean Campion, Sean Gleeson, Ray Fearon, Thusitha Jayasundera

‘The Foreigner’ is gebaseerd op het boek ‘The Chinaman’ van Stephen Leather en volgt grotendeels het beproefde recept van de klassieke wraakfilm. Het verhaal richt zich primair op de in Londen wonende immigrant Quan Ngoc Minh (Jackie Chan). Hij heeft een verleden als commando, maar bestiert in de tegenwoordige tijd een restaurant in de Britse hoofdstad. Tot het noodlot toeslaat en zijn dochter omkomt bij een door IRA-terroristen uitgevoerde bomaanslag. Omdat de politie weinig daadkracht aan de dag legt, besluit Quan zelf achter de daders aan te gaan om de dood van zijn dochter te wreken. De militaire vaardigheden die hij heeft opgedaan in zijn vorige beroepsleven, blijken goed van pas te komen bij het uitvoeren van zijn vergeldingsmissie.

Jackie Chan is in Azië een levende legende, maar zeker ook in het Westen een bekende actieheld. Waar de meeste van zijn films een luchtige en droogkomische ondertoon hebben, zet de Chinees in ‘The Foreigner’ een bloedserieus karakter neer. En dat gaat hem verrassend goed af. Chan acteert goed en overtuigt als de stille, stugge en op gerechtigheid zinnende Quan Ngoc Minh. Met weinig woorden en subtiele gezichtsuitdrukkingen weet hij gevoelens als verdriet, verbetenheid en woede prima tastbaar te maken. Chan geeft zijn rol dan ook voldoende gewicht en inhoud mee om ‘The Foreigner’, een prent die laveert tussen vergeldingsepos, actiespektakel en politieke thriller, te dragen. Ondanks dat Chan bij het opnemen van de film al de zestig was gepasseerd, neemt de martialarts-ster naar goed gebruik alle stunts zelf voor zijn rekening.

De poging om actie, drama en politiek in één film te laten samenvloeien, pakt in ‘The Foreigner’ niet onverdeeld positief uit. Regisseur Martin Campbell, die eerder ook al de Bond-films ‘GoldenEye’ en ‘Casino Royale’ voor zijn rekening nam, lijkt soms niet zo goed te weten of hij de nadruk op actie of drama moet leggen. Dit geschipper komt de samenhang van het geheel niet altijd ten goede, een euvel dat nog wat versterkt wordt door de tegenstelling tussen de uitbundige, soms wat cartoonesk aandoende actie en de serieuze, sterk gepolitiseerde boodschap van het verhaal. Dit laatste element zorgt er bovendien ook voor dat ‘The Foreigner’ soms nodeloos ingewikkeld wordt.

Die punten van kritiek nemen niet weg dat ‘The Foreigner’, zeker als actiefilm, toch een voldoende scoort. Chan overtuigt als serieuze, soms zelfs grimmige vechtjas en het verhaal is realistisch genoeg om niet voor fronsende wenkbrauwen te zorgen. De prent had waarschijnlijk nog wat sterker en evenwichtiger kunnen zijn als de makers duidelijker hadden gekozen voor pure actie en iets zuiniger waren geweest met dramatische en politieke verhaalelementen.

Frank Heinen

Waardering: 3

Bioscooprelease: 2 november 2017
DVD- en blu-ray-release: 6 maart 2018