The Gift (2000)

Regie: Sam Raimi | 112 minuten | drama, horror, thriller | Acteurs: Cate Blanchett, Giovanni Ribisi, Keanu Reeves, Katie Holmes, Greg Kinnear, Hilary Swank, Michael Jeter, Kim Dickens, Gary Cole, Rosemary Harris, J.K. Simmons, Chelcie Ross, John Beasley, Lynnsee Provence, Hunter McGilvray

Annie Wilson is een jonge weduwe die na de dood van haar man in haar eentje de zorg draagt voor haar drie jonge zoons in een hechte gemeenschap in het Zuiden van de VS. Ze leeft van een kleine uitkering en van de donaties die ze ontvangt van mensen voor wie ze de kaarten legt. Ze kan de toekomst voorspellen, maar ook inzicht krijgen in een traumatisch verleden, zoals ze dat probeert te doen voor Buddy Cole (Giovanni Ribisi). Hij vertrouwt volledig op Annie de oorzaak van zijn wankele geestestoestand te achterhalen waardoor hij gedwongen is zijn leven lang medicijnen te slikken. Door zijn emotionele blokkades lukt het haar echter slechts moeizaam tot de kern van zijn probleem door te dringen.

Annie probeert ook Valerie Barksdale te helpen die na elke mishandeling door haar man Donnie hoopt dat Annie iets positiefs over haar toekomst kan ontdekken in de kaarten, maar Annie’s welgemeende advies om haar gewelddadige echtgenoot te verlaten, durft Valerie niet op te volgen. Toch zijn de bezoekjes die ze aan Annie brengt voldoende reden voor de zeer explosieve Donnie om Annie en haar zoons te bedreigen vanwege de hulp die ze zijn vrouw biedt.

Dan verdwijnt de mooie Jessica King. Ze staat op het punt te trouwen met Wayne (Greg Kinnear), de directeur van de school van Annie’s kinderen. Vanaf dat moment wordt Annie geplaagd door visoenen en angstdromen met de dode Jessica in de hoofdrol. Jessica’s vader smeekt Annie om hulp en op haar aanwijzingen wordt het vrijwel naakte lichaam van Jessica gevonden in een vijver op het landgoed van Donnie. Tot Annie’s opluchting wordt hij in het daaropvolgende proces veroordeeld, maar als Valerie Annie vraagt om de kaarten voor haar te leggen, ziet Annie dat Donnie onschuldig is. Wie de moordenaar dan wel is kan ze echter niet zien en de werkelijke dader vormt een grote bedreiging voor Annie en haar zoons.

‘The Gift’ is een smaakvolle thriller. Het is eenvoudig om bij een film met paranormale aspecten in goedkoop effectbejag te vervallen, maar dat is hier zeker niet het geval. De spanning wordt heel subtiel steeds verder opgebouwd, ook al is de plot in meerdere opzichten voorspelbaar. De visoenen en dromen van Annie zijn eng, maar geen platte horror, eerder van een surrealistische gruwelijkheid.

Cate Blanchett geeft met haar goedkope kleding en rammelende auto mooi gestalte aan de jonge weduwe die belast is met de dagelijkse zorg voor haar kinderen en huishouden aan de ene kant en de morele plicht jegens anderen die haar wordt opgelegd door haar gave anderzijds. Ook prettig dat ze niet zomaar alles kan zien, maar daar meestal haar kaarten bij nodig heeft. Dit maakt de film realistischer en spannender. Giovanni Ribisi speelt meesterlijk de verwarde Buddy. Zijn wanhoop en de gewelddadigheid die hij op zichzelf richt zijn bijzonder aangrijpend. En Katie Holmes is erg bijzonder als de sletterige Jessica die door haar schoonheid overal mee weg denkt te kunnen komen.

‘The Gift’ geeft een mooi beeld van een kleine, hechte gemeenschap in het Zuiden van de VS waar mensen elkaar van jongs af aan kennen, maar tegelijkertijd weinig weten van elkaars innerlijke roerselen of ware karakter. Dat is pas horror.

Diana Tjin-A Cheong

Waardering: 4

Bioscooprelease: 5 april 2001