The Girl with the Dragon Tattoo – The Millennium Trilogy – Part 1 (2012)

Regie: David Fincher | 156 minuten | drama, thriller | Acteurs: Rooney Mara, Daniel Craig, Stellan Skarsgård, Embeth Davidtz, Robin Wright, Christopher Plummer, Joel Kinnaman, Joely Richardson, Julian Sands, Goran Visnjic, Steven Berkoff, Geraldine James, Yorick van Wageningen, Matthew Wolf, Donald Sumpter

De keuze van David Fincher voor de regie van het eerste Amerikaanse deel van de Millennium Trilogie is opvallend. Niet alleen was er al een uitstekende Zweedse verfilming van het boek (waardoor een veramerikanisering overbodig lijkt), maar daarnaast is bij de realisatie van zo’n omvangrijk project de kans groot dat de naam van de regisseur ondergesneeuwd zou raken. Maar ‘The Girl with the Dragon Tattoo’ is een uitstekende Fincher-film geworden; trouw aan de donkere trekjes van zijn voorgangers, respect voor het boek (waarvan al 65 miljoen exemplaren verkocht zijn) en een memorabele hoofdrol voor Rooney Mara als Lisbeth Salander, de hacker die samen met Mikael Blomkvist (Daniel Craig) een veertig jaar oude moordzaak probeert op te lossen.

De film is lang, maar leunt naast de regie en de snelle montage (gelijkenissen met Finchers vorige film, ‘The Social Network’, zijn gemakkelijk te trekken) evenveel op een cast die uit ervaren rotten in het vak bestaat: Christopher Plummer, Stellan Skarsgård, Robin Wright en Yorick van Wageningen doen allen flink hun best.

Het tempo van het verhaal is haast ongekend hoog, en het is te danken aan cinematograaf Jeff Cronenweth (die vrijwel altijd met Fincher samenwerkt) en de elektronische, hypnotiserende soundtrack van Trent Reznor en Atticus Ross dat de film nog enigszins te volgen is. Dit is geen mankement van scenarist Steven Zaillian, maar het overvloedige materiaal van Stieg Larsson laat zich moeilijk in één film stoppen. Het wekt dus ook de interesse voor de vervolgfilms: ‘The Girl Who Played with Fire’ en ‘The Girl Who Kicked the Hornets Nest’.

De focus die Fincher en de zijnen in de film leggen op de band tussen Lisbeth Salander en Mikael Blomkvist werkt goed, en ook al oogt Daniel Craig soms wat onzeker in zijn rol, zijn de 2 uur en 38 minuten in een prettige oogwenk voorbij. ‘The Girl with the Dragon Tattoo’ is een uitstekende thriller.

Luuk Imhann

Waardering: 4

Bioscooprelease: 19 januari 2012
DVD- en blu-ray-release: 15 mei 2012