The Hand That Rocks the Cradle (1992)

Regie: Curtis Hanson | 110 minuten | drama, thriller | Acteurs: Rebecca De Mornay, Annabella Sciorra, Matt McCoy, Ernie Hudson, Julianne Moore, Madeline Zima, John De Lancie, Kevin Skousen, Mitchell Laurance, Justin Zaremby, Eric Melander, Jenifer Melander, Ashley Melander, Cliff Lenz, Penny LeGate

Iedereen kent wel acteurs die niet het maximale uit hun carrière hebben gehaald. Met name in de jaren tachtig stonden veel van hen op met een veelbelovend debuut. Molly Ringwald, Jennifer Grey en Elizabeth McGovern bijvoorbeeld. Wat hoor je nu nog van hen? Ook de beeldschone Rebecca De Mornay had zo’n bliksemstart met de films ‘Risky Business’ en ‘Runaway Train’. Begin jaren negentig belandde ze op het hoogtepunt van haar roem met de film ‘The Hand That Rocks the Cradle’, waarin ze een ijzingwekkende babysitter speelde. De film was een gigantisch succes en Rebecca’s ster straalde. Voor even maar, want enkele jaren later was er weinig meer van haar reputatie als femme fatale over en is ze voornamelijk te zien in televisieseries. De laatste keer dat het grote publiek haar aan het werk zag was in een film die de moeite waard was, was in de thriller ‘Identity’ uit 2003.

‘The Hand That Rocks the Cradle’ begint met de zwangere Claire Bartel (Annabella Sciorra), die tijdens een routinebezoek door haar gynaecoloog aangerand wordt. Wanneer zij hem aangeeft, blijkt dat zij niet de enige is. Uit angst voor de gigantische schadeclaims die hem boven het hoofd hangen, pleegt deze dokter Mott (John De Lancie) zelfmoord. Zijn vrouw (Rebecca De Mornay) is radeloos, zeker wanneer haar verdriet de oorzaak blijkt van haar miskraam. Nu ze alles kwijt is, zint ze op wraak. Enkele maanden later staat ze bij de familie Bartel op de stoep, zich nu Peyton Flanders noemend. Ze biedt haar diensten aan als babysitter en aangezien ze zich opstelt als de vriendelijkheid zelve wordt ze direct aangenomen. Maar schijn bedriegt. Peyton is er namelijk alleen maar op uit om Claire en haar gezin het leven zuur te maken. En daar slaagt ze aardig in…

De regie van ‘The Hand That Rocks the Cradle’ is in handen van Curtis Hanson, die inmiddels heeft bewezen veelzijdig en bekwaam te zijn, met films als ‘LA Confidential’, ‘Wonder Boys’ en ‘8 Mile’ op zijn palmares. Voordat hij die films maakte hield hij zich voornamelijk bezig met thrillers als ‘The Bedroom Window’ (1987) en ‘Bad Influence’ (1990). Beide films werden redelijk ontvangen, maar pas met ‘The Hand That Rocks the Cradle’, naar een script van de debuterende Amanda Silver, brak hij definitief door bij het grote publiek. Dankzij de inventieve camerastandpunten die hij bij the master of suspense Alfred Hitchcock heeft afgekeken (de serre bijvoorbeeld), weet hij de alledaagse situaties in de film een angstaanjagende sfeer mee te geven. Mede dankzij hoofdrolspeelster De Mornay, die niet onderdoet voor andere kille blondines als Grace Kelly, Tippi Hedren en Kim Novak – dames die Hitch graag in zijn films castte.

De Mornay speelt een van de beste rollen uit haar leven. Achter haar lieflijke uiterlijk schuilt een levensgevaarlijke en zeer vastberaden psychopaat die wraak wil nemen op alles en iedereen. Ze geeft haar personage een diepgang mee die de meeste andere karakters in de film ontberen. Sciorra – overigens een uitstekend actrice – doet wat ze kan met haar beperkte rol, maar haar Claire wint nooit echt de sympathie van de kijker. Matt McCoy, die haar man Michael speelt, is oppervlakkig en flets. Jammer dat je juist met hén mee zou moeten voelen. Ernie Hudson als de zwakzinnige tuinman Solomon en een jonge Julianne Moore als huisvriendin Marlene zijn de enige acteurs die De Mornay een beetje tegengas kunnen geven. Hudson ontroert zonder sentimenteel te worden en Moore is de pittige en doortastende tante die we later wel vaker van haar zouden zien.

Curtis Hanson heeft met ‘The Hand That Rocks the Cradle’ een uitstekende thriller gemaakt. Ondanks het weinig originele verhaaltje en het acteerwerk dat niet altijd even goed is, zit je toch van begin tot eind op het puntje van je stoel. Rebecca De Mornay is overweldigend als babysitter from hell. Aanrader!

Patricia Smagge

Waardering: 4

Bioscooprelease: 26 juni 1992