The Little Princess (1939)

Regie: Walter Lang | 91 minuten | drama, familie, musical | Acteurs: Shirley Temple, Richard Greene, Anita Louise, Ian Hunter, Cesar Romero, Arthur Treacher, Mary Nash, Sybil Jason, Miles Mander, Marcia Mae Jones, Beryl Mercer, Deidre Gale, Ira Stevens, E.E. Clive, Eily Malyon, Clyde Cook, Keith Hitchcock, Will Stanton, Harry Allen, Holmes Herbert, Evan Thomas, Guy Bellis, Kenneth Hunter, Lionel Braham

Hartverwarmende film met de gebruikelijke hoofdrol voor kindsterretje Temple. Zoals wel vaker speelt ze een klein meisje dat met haar charme en krullen (bijna) iedereen voor haar weet te winnen. Ondanks alle ellende die op haar gestapeld wordt, is de uiteindelijk gelukkige (en sentimentele) afloop onvermijdelijk.

En het is nogal wat ellende die de jonge Sara Crewe overkomt. Haar moeder is al overleden en als haar vader (Ian Hunter) dan naar Zuid-Afrika moet om tegen de Boeren te vechten die het concept van het British Empire bedreigen, komt ze in een meisjes kostschool terecht. Hier zwaait de gemene Mrs. Minchin (Mary Nash) de scepter, die haar vaders geld als zeer welkom ziet. Zoals in de samenvatting gesteld, wordt kapitein Crewe vermist en voor dood gehouden. Aangezien het geld dan niet meer beschikbaar is, ziet Mrs. Nash haar kans schoon en moet de arme Sara haar dagen slijten als keukenmeisje. Een tamelijk recht-toe-recht aan verhaal, met een subplotje waarin Sara ook nog twee leraren (Louise en Greene) aan elkaar weet te koppelen. Maar het verhaal is slechts een kapstok voor Temple’s onmiskenbare talent om te charmeren, guitig te lachen, te huilen en een paar dansjes te doen.

Zelfs als het er slecht voor Sara uitziet, heeft ze gelukkig al wel wat vrienden gemaakt met het arme meisje Becky (Sybil Janson) de Indiase bediende (Cesar Romero) en haar on-screen danspartner (Arthur Treachter) die haar door haar miserable dagen heen helpen.
Intussen blijft Sara de hoop koesteren dat haar vader nog leeft, een idyllische gedachte (die helaas in het echte leven meestal ijdele hoop zou betekenen) die haar tot een zoektocht in de ziekenhuizen brengt. Uiteindelijk vindt ze haar vader weer (pak de zakdoeken!) en komt ze zelfs oog in oog te staan met Koningin Victoria, een amusante rol van Beryl Mercer.

De plot is iets te simpel, maar dankzij Temple en de prime ondersteunende cast blijft het allemaal boeiend. Wel is duidelijk, dat er tegenwoordig korte shots en een hoger tempo in (kinder)films ligt en dat maakt het soms wel wat langdradig.
Eind goed, al goed en wie niet van steen gemaakt is, zal na het kijken van ‘The Little Princess’ met een glimlach verder gaan met het dagelijkse leven. Prachtig ouderwets Hollywood-vermaak voor het hele gezin.

Hans Geurts

Waardering: 4