Since You Went Away (1944)

Regie: John Cromwell | 177 minuten | drama, oorlog | Acteurs: Claudette Colbert, Jennifer Jones, Joseph Cotten, Shirley Temple, Monty Woolley, Lionel Barrymore, Robert Walker, Hatti Mc Daniel, Agnes Moorehead, Alla Nazimova, Albert Bassermann, Gordon Oliver, Keenan Wynn

Mierzoet. Dat is het woord die de film ‘Since You Went Away’ het beste beschrijft. Anne Hilton heeft onlangs haar man uitgezwaaid toen hij vertrok om in het Amerikaanse leger te dienen tijdens de Tweede Wereldoorlog. En daarmee is de verantwoordelijkheid voor het reilen en zeilen van het gezin totaal op haar schouders terecht gekomen.

Nu boft Anne, want ze heeft de twee meest lieve dochters die je kan bedenken. Ze heeft vriendinnen met wie ze zo nu en dan een cocktail drinkt. De huishoudster kan ze helaas niet meer betalen, maar deze blijft een trouwe huisvriendin. De enige zorg die Anne heeft, is geld. Daarom verhuurt ze op aandringen van haar dochters een kamer aan een gepensioneerde kolonel. De oudste dochter wordt verliefd op de kleinzoon van de kolonel. En zo kabbelt het leven voort.

Vieze, smerige oorlogfilms zijn van de laatste jaren. Een oorlogsfilm over een oorlog die nog uitgevochten wordt (deze film werd in 1944 gemaakt) toont niet de verbijstering op de slagvelden. De verminkte lichamen en de angst van de soldaten zijn alleen toegankelijk voor de betrokkenen. ‘Since You Went Away’ gaat over de angsten van het thuisfront.

Anne wacht met smart op thuiskomst van haar man. Ze mijmert bij zijn foto’s, maar maant haar dochters niet te verdrietig te zijn. Het leven gaat immers door. Dochter Jane worstelt met dezelfde gevoelens als haar moeder als haar verloofde William naar het front moet.

Wellicht verdient ‘Since You Went Away’ een tweede kans. Mierzoet aan de oppervlakte, maar een gevoelige onderhuidse laag. Op subtiele wijzen passeren immers een aantal belangrijke kwesties de revue. De emancipatie van vrouwen nam serieuze vormen aan tijdens de Tweede Wereldoorlog. Vrouwen kregen de gelegenheid om buitenshuis te gaan werken, ze namen de belangrijke beslissingen thuis en gingen op stap zonder manlief. Ook Anne moet het hoofd boven water zien te houden. Daarnaast heeft ze constante angst over het verloop van de oorlog. Komt haar man terug? Raken de economische gevolgen van de oorlog haar niet te ernstig? Kunnen haar kinderen met de oorlogsdreiging omgaan?

‘Since You Went Away’ is een prachtige klassieker in de traditie van ‘Little Women’. Niet verrassend, maar zeker aangenaam – mits er de tijd voor genomen wordt. Regisseur Cromwell neemt de tijd (bijna drie uur) voor zijn verhaal. Reserveer die koude kerstmiddag en laat je meeslepen. Gun het de tijd, laat je ritme bepalen door het wel en wee van familie Hilton en je komt er niet bedrogen uit. Laat je niet van de wijs brengen door de te bedachte conversaties en de keurig gestifte lippen. Kijk eens goed naar de intense blikken van Claudette Colbert. En je begrijpt waar het echt om gaat….

Eline Lubberts